Strony

czwartek, 1 listopada 2012

Ciasto dyniowe z orzechami

Moje drugie podejście do wypieku dyniowego, tym razem udane! 
Przepis z małymi modyfikacjami podpatrzony od The sense of food, a na dodatek orzechów wpadłam zainspirowana przepisem Tysi. 


300 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej (Gdańskie Młyny)
20 gram otrębów żytnich (Ekolandia24.pl)
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka goździków (Marsyl)
50 gram mieszanki orzechów (polecam kupowaną w Lidlu są tam i brazylijskie i nerkowce, laskowe i włoskie)
4 jajka
100 ml oleju
3/4 szklanki cukru nierafinowanego
1,5 szklanki puree z dyni (może być surowa lub wcześniej upieczona)

Mąkę, otręby, sól, przyprawy i poszatkowane na mniejsze kawałki orzechy mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy za pomocą miksera cukier z jajkami, a po połączeniu dodajemy olej i miksujemy. Pomału dosypujemy mieszankę "mączną", a na koniec dodajemy puree dyniowe. Wylewamy do formy (u mnie prostokątna, sylikonowa) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.  

Podawać z musem owocowym lub dżemem, bo ciasto ma dość suchą konsystencję. 



ZAPRASZAM NA FANPAGE QUCHNIAWEGE - czy ktoś z Was będzie tysięcznym lubiącym?

9 komentarzy:

  1. ale fajnie wyrośnięte :D
    wygląda cudownie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, nie widzę oleju w przepisie.
    A całe ciasto wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uważne czytanie :) już poprawione

      Usuń
  3. Dynia i orzechy to fajne, jesienne połączenie. Ciacho pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. nabrałam ochoty, jesień trwa, dynie są, trzeba upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęciem kusisz niesamowicie... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na dynię i otręby:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, spróbuję zrobić z Twojego przepisu. Przeważnie ciasta mi wychodzą, lecz ostatnie dyniowe było porażką :(

    OdpowiedzUsuń