Strony

środa, 26 grudnia 2012

Dietetyczna nutella z awokado

Banalnie prosta, szybka w przygotowaniu i przesmaczna. To jest wersja podstawowa, ale można dodać aromat orzechowy (lub sproszkowane orzechy!), wiórki kokosowe lub karob i zmienić sobie smak i właściwości. 

Awokado - jest źródłem witaminy: A, B1, B2, PP, C, K, H oraz substancji mineralnych, wapnia, potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kto by przypuszczał, że w tym niepozornym owocu znajduje się tyle substancji odżywczych. Owoc ten może nas uchronić przed wieloma chorobami,takimi jak choroby serca, wylewy krwi do mózgu i rak. Pomaga w łagodzeniu stresu i zmniejsza objawy napięcia przedmięsiączkowego.*

*http://www.milionkobiet.pl/zdrowie%2Fpozytywne-wlasciwosci-awokado,9194,1,a.html

Banany -  mają wiele właściwości leczniczych. Jeden banan zawiera około 500 miligramów potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Niedobór potasu może być przyczyną zaburzeń akcji serca, mięśni, nerwów, drażliwości, biegunek i mdłości. Jak wynika z najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca - choroba wieńcowa, a w konsekwencji – zawału mięśnia sercowego. Ponadto banan zawiera magnez zwany " minerałem antystresowym ", który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.*

* http://zdrowieznatury.blox.pl/2011/09/BANAN.html

Kakao - jest  bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Powszechnie wiadomo, że kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. Przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, mają nie tylko właściwości antyrakowe, ale też chronią przed wirusami, chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość.*

http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie/533707,1,Kakao-wlasciwosci--kakao-wlasciwosci-zdrowotne-.html

Miód rzepakowy - ma właściwości detoksacyjne, jest łagodny dla wątroby. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego wykorzystuje się przy schorzeniach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.*

http://www.ofeminin.pl/dolegliwosci-choroby/wlasciwosci-miodu-f63992.html

Przygotuj:
miękkie awokado
2 banany
2 łyżki kakao 
łyżkę miodu lub syropu z agawy
Wszystko miksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. 
Krem nadaje się  jako smarowidło na kanapki (zamiennik nutelli).  

Sezon na awokado

12 komentarzy:

  1. Super pomysł i jak ładnie się komponuję z pieczywem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaaa super przepis. Wypróbuje jak mi tylko awokado "zmięknie" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze, że jutro rano czeka mnie wizyta w sklepie, kupię wszystkie składniki!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dobrze, że w mojej kuchni leży awokado!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zajadałam z naleśnikami, pyszne! ;)
    http://trzymetryherbatki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. A sprawdziłaś może ile może stać w lodówce taka nutelka? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ta pasta to marzenie ! trafilas w sedno w moim przypadku PMS :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo dobra pasta :) polecam !!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna pasta! A wiesz może ile może postać w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń