Strony

niedziela, 7 kwietnia 2013

Gofry gryczano-cynamonowe i lniany twarożek

Jednym z naszych prezentów ślubnych była gofrownica i to był strzał w 10! Sprawuje się świetnie już 3 lata i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Ma duże oczka, dzięki czemu gofry są jak z budki, a polewy/serka/dżemu mieści się na nich tak jak lubię - czyli dużo.

Składniki na 6 gofrów 

szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (Lubella)
3 czubate łyżki mąki gryczanej (zmielone ziarna kaszy gryczanej w Thermomixie)
łyżeczka cynamonu
jajko
7-9 tabletek stevii Stevija rozkruszonych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego light
mały jogurt naturalny
łyżka oleju kokosowego (w stanie stałym, bo po roztopieniu jest go objętościowo więcej) - o właściwościach tego oleju pisałam obszerniej w TYM poście, a otrzymałam go do przetestowania ze sklepu Ekolandia24.pl

Jeśli nie mamy mąki gryczanej to mielimy w Thermomixie ok. 50 gram ziarna kaszy - ok. 20 sekund pozycja 8-9.
Olej kokosowy należy roztopić (albo w mikrofali, albo w kąpieli wodnej, ewentualnie na suchej patelni roztopić łyżkę tłuszczu, który potem trzeba przelać do miski w której będziemy robić ciasto na gofry).
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ok. minuty na pozycji 4-5.

Gofrownicę mocno rozgrzać i nakładać porcje ciasta do smażenia. 
Gofry wychodzą z lekko chrupiącymi brzegami, miękkie w środku i niezwykle aromatyczne dzięki cynamonowi - w całym domu pachnie korzennie.

Zjedliśmy je ze zdrowym twarożkiem, do przygotowania którego użyłam tylko 3 składników:

kostka chudego twarogu
dojrzały banan
łyżka lub dwie oleju lnianego Oleofarm

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy co najmniej 3 minuty na pozycji 4-5.
Zastosowanie: olej lniany budwigowy Lenvitol® polecany jest dla dzieci powyżej 3-go roku życia i dorosłych w celu uzupełniania w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3.

S M A C Z N E G O


6 komentarzy:

  1. Ja często robię sobie lniany twarożek, ale ze zmielonym siemieniem, nie tylko olejem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę to trwało, ale w końcu przeczytałam wygrane u Ciebie "Piernikowe makabreski" :))
    http://domizzz.blogspot.com/2013/04/piernikowe-makabreski.html

    (teraz przydałby się nowy konkurs ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gofry, te muszę być niezwykłe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, oryginalne i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo...to coś dla mnie...super przepis,wypróbuję,tylko nie wiem co to są te tabl.stevii ?jakiś słodzik...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stevia to roślina słodząca, można ją kupić także w postacie przerobionej na tabletki wyglądające i smakujące trochę jak słodzik, ale bez aspartamu takze ponoć zdrowsze ;) jesli nie masz stevii to dodaj słodzik lub cukier.

      Usuń