Kamut to pradawna odmiana pszenicy, jego skład jest bardzo zbliżony do tradycyjnej pszenicy, jednak pozbawiony jest wielu elementów alergennych. Badania wykazały, że u około dwóch trzecich osób uczulonych na zwykłą pszenicę po spożyciu tej odmiany występują słabsze reakcje alergiczne, lub nawet wcale się ich nie obserwuje. Ziarna kamutu są dwukrotnie większe od ziaren zwykłej pszenicy i są bogatsze w tłuszcze nienasycone i białka. Ma delikatniejszy smak, jest pożywieniem bogatym i sycącym. Z uwagi na to wykorzystywany bywa do przyrządzania potraw dla niemowląt i małych dzieci. Ponieważ ma twardą i grubą powłokę, w odpowiednich warunkach może być przechowywany przez wiele lat, nie tracąc przy tym wartości odżywczych.*
Kamut otrzymałam ze sklepu Ekolandia24.pl - spotkałam się z nim po raz pierwszy, na jego bazie robiłam jakiś czas temu bułeczki, a dziś wykorzystałam go do zrobienia omletu - wystarczy zmielone w Thermomixie (lub silnym malakserze) ziarna kamutu dodać do jaj i już mamy wartościowy i smaczny omlet.
2 łyżki mąki kamutowej
2 jajka
2 łyżki serka twarogowego (typu Emilki)
odrobina stevii (SteviJa)
pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Żółtka, stevię, mąkę kamutową i serek twarogowy wymieszać dokładnie łyżką. Dodać ubite na sztywną pianę białka jaj, delikatnie wymieszać, doprawić cynamonem. Wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z 2 stron aż do ładnego zarumienienia.