Strony

środa, 27 listopada 2013

Bigos bez mięsa

Nie jadłam go ze 100 lat, ostatni raz bigos gościł na moim talerzu, gdy jeszcze jadłam mięso. Wersję wege robiłam po raz pierwszy - wyszło cudeńko! Z dodatkiem zapiekanych ziemniaków jest najlepszy, to zdanie zarówno moje jak i Małża. Ziemniaki jakoś tak fajnie wydobywają smak kapusty, po prostu muszą być na talerzu obok bigosu :) Te ze zdjęcia są dodatkowo ponacinane wg tego sposobu (klik) i mocno doprawione na ostro. 

Składniki na kilka dużych porcji

mała, biała kapusta
400 g kapusty kiszonej
2 cebule
puszka pomidorów krojonych 
szklanka zielonej soczewicy (Sante)
opakowanie kotletów sojowych (Sante)
2-4 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy 

Cebule kroimy w kosteczkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Kapustę kiszoną gotujemy przez około 40-50 minut, odlewamy wodę i dodajemy do cebuli. Białą kapustę szatkujemy i dusimy w dużym garnku przez godzinę (lub więcej) aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, aż do wchłonięcia wody. Kotlety sojowe moczymy w bulionie zrobionym z przypraw, gdy zmiękną kroimy je w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w największym garnku z białą kapustą, dodajemy pomidory i przyprawy. Bigos powinien odstać co najmniej 12 godzin. 

Na zdjęciu widoczne są przyprawy z młynkiem, które były dostępne w tygodniu Deluxe w Lidlu oraz szklaneczka z sokiem jabłkowym, bez dodatku cukru i konserwantów, który dostępny jest w ofercie sklepu Ekolandia24.pl - nasz ulubiony sok!

Myślę, że wegetariański bigos idealnie sprawdzi się podczas nadchodzących świąt, jednak także na co dzień zapewni nam sycący obiad np. w pracy, wcale nie musimy jeść go na ciepło (przetestowane!)

6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się tytuł przepisu zwłaszcza w odniesieniu do tego, że bigos to danie mięsne z dodatkiem kapusty, a nie na odwrót :) Dlatego też w tym wypadku podkreślenie "bezmięsności" jak najbardziej zasadne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama zrobiła w tamtym roku na święta rewelacyjny wegetariański bigos - z żubrowką :) gotował się kilka dni, im dłużej stał tym był genialniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis:) Czy zamiast zielonej soczewicy, można użyc czerwonej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, bigos, bigosem, a te ziemnoru z boku <3

    pychota !!!! :)) ja ostatnio jadłam karkówkę pod pierzynką z kapusty i z sokiem ananasa i kawałkami <3
    pyyycha !! <33 a przez kapustę czuć delikatnie zapach bigosu :)

    zapraszam na recenzję mythic oil Loferal professionel <3 ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadałam bigosu z mięsem. taka wersja jest wystarczająca ;)

    OdpowiedzUsuń