piątek, 23 sierpnia 2013

Pieczone ziemniaki "hasselback" i duszona soczewica

Ten wpis będzie wprowadzeniem do akcji, którą będę od 1 września prowadziła na Durszlaku. Akcja nazywa się "Pomysłowo w kuchni" i ma być miejscem,w którym zbierzemy  wszystkie fajne, nietypowe pomysły na którymi możemy sobie urozmaicić codzienne gotowanie. Możecie zgłaszać Wasze domowe sztuczki i sposób ich wykorzystania - coś coś co  jest niebanalne, oryginalne, a także efektowne i kreatywne. Mogą to być babcine rady, nowatorskie sposoby podania potrawy, Wasze sposoby na np. podanie drinków, mrożenie, odsączanie z tłuszczu, krojenie warzyw, dekorację potraw i wiele innych pomysłów, którymi chcielibyście się podzielić z innymi - a nie jest to tajemnicą służbową ;) 

Takim sposobem na urozmaicenie obiadu, który możemy wykorzystać aby wprawić w zadziwienie gości na proszonym obiedzie są np. pieczone ziemniaczki hasselback - wyglądają uroczo, smakują obłędnie, a sposób na ich przygotowanie jest banalny! Musicie użyć tyle ziemniaków ile jesteście w stanie zjeść ponieważ najlepsze są świeże, prosto z pieca. Podaję tu wersję podstawową, jednak można pokusić się o dodatek rozmarynu czy tymianku, użyć dodatkowych przypraw lub czosnku. 
Pomysł znalazłam tutaj.

Składniki na 2 porcje (u nas 15 niewielkich, wczesnych ziemniaków)

ziemniaki
sól
2 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki umyć i oczyścić ze skórki. Odkroić z jednej strony kawałek ziemniaka, tak aby warzywo samo stało, nie przewracało się na boki. Umieścić ziemniaka pomiędzy 2 drewnianymi deskami do krojenia i używając ostrego noża kroić cienkie plasterki, jeden obok drugiego. Deski powodują, że nie przetniemy ziemniaka na pół, co jest bardzo przydatne w tym sposobie podania ziemniaczków, przy okazji nie musimy się martwić żeby się nie skaleczyć trzymając ziemniaka w dłoni. 

Przygotowane ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia (z papierem). Pędzelkiem rozsmarować na nich olej, który wcześniej mieszamy z solą (ew. przyprawami). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180-200 stopniach, na 15 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby ziemniaki mocniej się zarumieniły. 

Do pieczonych ziemniaków pasuje wszystko to co dalibyście do zwykłych ziemniaków, z wody. U nas dziś duszona zielona soczewica i pomidory - w końcu sezon.

Składniki na 2 porcje

szklanka soczewicy zielonej (Sante)
duża cebula
przyprawy (sól i pieprz)
łyżka oleju do zezłocenia cebuli

Soczewicę płuczemy na sitku, przekładamy do rondelka i zalewamy 1,5 szklanki wody, gotujemy ok. 20-30 minut, na koniec solimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na patelni. Gdy soczewica wchłonie całą wodę dodajemy ją na patelnię z cebulką, mieszamy, doprawiamy - voila!




Taki obiad jest idealny dla osób dbających o linię, jak wiecie to mit, że ziemniaki są tuczące - szczególnie te pieczone są warte naszej uwagi, gdyż nie wypłukujemy z nich wartości odżywczych podczas gotowania. Soczewica jest źródłem wartościowego białka, nie powoduje wzdęć, co niestety jest domeną warzyw strączkowych, ma za to dużo błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Świeże pomidory - można praktycznie jeść bez ograniczeń, korzystajmy z sezonu, natomiast 2 łyżki oleju którymi smarujemy ziemniaki są dopełnieniem składników odżywczych które powinny być dostarczane naszemu organizmowi - nie żyjemy samym białkiem czy węglowodanami, tłuszcz też jest potrzebny, ponieważ dostarcza energii oraz umożliwia przyswajanie witamin z pożywienia. Szczególnie wartościowy jest właśnie olej rzepakowy, który jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 6 i Omega 3 w idealnej dla człowieka proporcji 2:1.
Taki obiad jest idealny dla wegetarian, wegan, ale także dla wszystkich tych, którzy nie boją się odejść od schematów i potrafią swoją dzienną porcję białka przyjąć w inny, warzywny sposób :)

13 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają takie ziemniaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba najlepszy sposób na pieczone ziemniaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteśmy właśnie po tym daniu. Pyszności. Ziemniaki rewelacja. Już zawsze będę tak robić. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwyciłaś mnie, akurat wszystko mam w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Btw. te ziemniaki wyglądają jak osy :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój D. stwierdził, ze to larwy-mutany :D

      Usuń
  6. Swietny pomysl na ziemniaczki !! Dzieciaki byly zachwycone. A soczewica jak zwykle pysznie sie komponowala z tym. Dzieki za genialny pomysl na obiadek :)))
    dana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Jak dzieciakom smakowało to znaczy że danie jest wyśmienite :D

      Usuń
  7. Ziemniaki wyszly super. moje chlopaki byly zachwycone. A soczewica jak zwykle idealnie sie komponowala :)) dzieki za pomysl na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pieczone ziemniaczki :-) A Twoje dodatkowo świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobione i zjedzone :) u mnie z leczo paprykowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny przepis.
    Ziemniaki ładne i dobre.
    Soczewicę zrobiłem dodatkowo z czosnkiem,oliwkami i suszonymi pomidorami (z powodu braku świeżych).
    Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...