Strony

wtorek, 10 lipca 2012

Dzikie risotto z cukinią i bobem

Nie jest to takie prawdziwe włoskie risotto, swoją drogą jaki to człowiek jest ograniczony...Włochy = makarony, a o ryżu to już mało kto pamięta...Nie ma w nim alkoholu, ani tłuszczu zwierzęcego. Dodatki może mało tradycyjne, ale za to pyszne i lekkie. 

Porcja dla 2-3 osób.

szklanka bulionu (u mnie mieszanka przypraw zalana wrzątkiem, ale szlachetniej będzie gdy bulion zrobimy z warzyw)

cukinia (najlepiej młoda, wtedy nie trzeba obierać!)
czerwona papryka
250 gram bobu

2 łyżki oleju rzepakowego

Olej rozgrzewamy na patelni, wsypujemy ryż i prażymy około 3 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i trzymamy na dużym ogniu, żeby część płynu odparowała (trwa to ok. 10 min). Przykrywamy patelnię z ryżem, zmniejszamy ogień i dusimy kolejne 10 minut. Cały czas trzymamy pod przykryciem, wtedy ryż na pewno zmięknie.

W tym czasie kroimy cukinię, wrzucamy ją do rondelka z odrobiną wody, co by nam się nie przypaliła i dusimy ją pod przykryciem, aż zmieni kolor z białego na żółto-przezroczysty. Po około 10 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut. W osobnym garnku gotujemy bób (max.15 min), wyskubujemy go ze skórek. 

Gdy cukinia i papryka zmiękną dodajemy je na patelnię z ryżem, mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy bobem - nie mieszamy go razem z pozostałymi składnikami, ponieważ z pewnością się rozpadnie i zamiast bobu, będziemy mieć pastę "bobową".


PRZEPIS ZGŁASZAM DO AKCJI:

3 komentarze:

  1. Nie dodałam tylko bobu, bo nie miałam...
    Zrobiłam wczoraj na obiado-kolację. PYCHA! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Bób w sumie był tylko "ozdóbką" więc spoko ;)

      Usuń
  2. Dziękuję za cudną inspirację na jutrzejszy obiad. Risotto dochodzi, a ja już nie mogę się doczekać jedzenia ;-)))

    OdpowiedzUsuń