Strony

czwartek, 9 sierpnia 2012

Deser ryżowo-aroniowy i amarantusie

Dawno nie jadłam deseru w moich ulubionych, wysokich szklankach. Czas to zmienić! Zapraszam na lekki aczkolwiek pożywny deser z ryżem i aronią w roli głównej. A dodatkowo 3 przesmaczne ciasteczka "nieciasteczka", które dostałam w paczce przesłanej przez sklep EKO-MARKET

Amarantusie ekologiczne - to pierwsze na rynku smaczne, niezwykle lekkie i chrupiące talarki, stworzone specjalnie dla dzieci. Wytwarzane z najbardziej wartościowego zboża na świecie – amarantusa, z dodatkiem bogatej w minerały i witaminy melasy oraz miodu.

Co nam będzie potrzebne do zrobienia deseru ryżowego?

szklanka mleka 
5 łyżek płatków ryżowych
słodzik ze stevii (3-4 tabletki)

aronia (szklanka)

i 3 amarantusie ekologiczne...dodatkowo, jak chcecie połechtać podniebienie...

Mleko ze słodzikiem przelewamy do rondelka, wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy ok. 10 minut często mieszając, aż płatki napęcznieją i zrobią się gęste. Do wysokiej szklanki lub pucharka wsypujemy część przepłukanej aronii, zalewamy częścią masy, potem znowu owoce i ryż. 
Wyjadamy do ostatniej kropki ryżowej dłuuugą łyżką.

Za połechtanie podniebienia dziękuję (można kliknąć i zobaczyć ofertę):

6 komentarzy:

  1. O, to musi być dobre. :) Z tymi ciasteczkami deser na pewno smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda , a amarantusie są bardzo smaczne , mi smakują orzechowe ,ale z chęcią spróbowała bym jeszcze kokosowych ;)
    zdrowo i ekologicznie ,czyli pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja póki co jadłam tylko te Króla Maciusia i są bombowe!

      Usuń
  3. Wygląda pysznie :) Szkoda ze nie lubię aronii :) Ale może ją czymś zastąpię i wykorzystam Twój przepis
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie szkoda, możesz sobie dać jakiekolwiek lubiane owoce ;) Nie wszyscy muszą lubić to samo :)

      Usuń