Strony

sobota, 20 kwietnia 2013

Pesto z rukoli i makaronowe gniazda

Makaron z zielonym sosem to ostatnio moje ulubione danie, próbowałam już pesto z pietruszki oraz ze szpinaku, a dziś przyszła kolej na pesto z rukoli. Ostre w smaku, bardzo aromatyczne i niebanalne - a jakże proste w przygotowaniu. Do tego makaron pełnoziarnisty gniazda Lubelli i mamy obiad idealny w 15 minut. Dzięki sporej ilości siemienia lnianego powoduje, że danie bogate jest w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania hormonów, błonnik - eliminujący zaparcia i złogi jelitowe oraz witaminy E, B i magnez, wapń, cynk oraz żelazo. Siemię lniane zna i stosuje każda osoba wykluczająca mięso ze swojej diety, gdyż świetnie wyrównuje ono poziomy kwasów omega 3 do omega 6 w organizmie, co przy diecie mięsnej mają za zadanie ryby.
Jak donosi miesięcznik SuperLinia 
"O pozytywnym wpływie lnu i zawartych w nim kwasów omega-3 na serce i mózg wiadomo nie od dziś. Nowością jest zastosowanie ich w kuracjach odchudzających. Dlaczego dietetyczni guru zalecają produkty z lnu: olej, kaszki, siemię, a nawet... cukierki. Ponieważ sycą, zmniejszają apetyt i spalają tkankę tłuszczową." 
Także nie ma co się obawiać 90% zawartości NNKT w oleju lnianym, to samo zdrowie!"

Składniki na 2 porcje obiadowe


60 g rukoli 
50 g siemienia lnianego (EkoProdukt)
 70 g uprażonych ziaren słonecznika (EkoProdukt)
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Rukolę przepłukać pod bieżącą wodą. Ząbki czosnku wrzucić na wirujące noże Thermomixa, dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania konsystencji pesto, mniej więcej 5 sekund obroty 6-7. 
Gdy pesto jest zbyt gęste - zbite - za sprawą dużej ilości ziaren należy dodać odrobinę wody lub oleju lnianego i jeszcze raz przemieszać. 
Połączyć z ciepłym makaronem. 
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. pesto uwielbiam w każdej postaci, ostatnio próbowałam z botwinki, rewelacja, ale i tak hitem jest pietruszkowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanie może z innej beczki - otóż jestem początkującą wegetarianką i mam (moim zdaniem) problemy z komponowaniem posiłków. Czy na twoim blogu jest lub pojawi się notka na temat odpowiedniego wege jadłospisu ? Wiem, że nie jesteś specjalistą jednak z doświadczenia możesz się na ten temat wypowiedzieć?
    Taka moja propozycja :p

    A co do pesto to nie przepadam, jednak może kiedyś wyprubuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy znajdę trochę wolnego czasu postaram się taką notatkę napisać, proszę o cierpliwość :)

      Usuń
    2. Sama prowadzę bloga, więc wiem że przygotowanie solidnej notki trwa ;)
      Więc poczekam cierpliwie :)

      Usuń