Zaczynam swoją przygodę z kulinarnym blogiem i myślę, że to wydarzenie nie może zostać przeze mnie zlekceważone!
Już sobie wyobrażam tą wspaniałą 4-dniową ucztę, która będzie odbywać się na Starym Rynku w Poznaniu w dniach od 9 do 12 sierpnia. Ten wachlarz smaków, zapachów i widoków, kolorowych win, złotych miodów, szarych kluch czy czarnych chlebów przyprawi niejednego przechodnia o ślinotok i na pewno nie pozwoli szybko odejść do domu.
(klikamy w "jasne" wyrazy w całym poście, zobaczycie dużo więcej niż się spodziewacie!)
Po najedzeniu się do syta, spróbowaniu suszonych pomidorków, regionalnych drożdżowych wypieków, aromatycznych serów i wypiciu kufelka piwa konieczne będą ćwiczenia aerobowe lub cardio - najlepiej pod sceną, na której występować będą m.in. Kapela z Orliczka oraz poznańska formacja Flou.
Po całodniowym szaleństwie przyjdzie czas na krótką drzemkę i powrót na Stary Rynek skoro świt, aby wziąć udział w Pokazach Kulinarnych prowadzonych przez wyśmienitych poznańskich kucharzy oraz autorów programów kulinarnych.
Nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych smakoszy, którzy podczas warsztatów dowiedzą się o bzykaniu pszczół (tak, to dla dzieci!), o smakach pomidora, skąd się bierze oliwa (z oliwek?), a niespożytą energię najmłodsi będą mogli wykorzystać w warsztatach rękodzieła.
Co by nie było, że tylko dzieci namawiamy do nauki podczas wakacji dla rodziców, krewnych, dziadków i pełnoletnich kuzynek odbędą się ciekawe spotkania o szerokiej tematyce m.in. kuchnia śródziemnomorska z elementami kuchni fusion (w Hotelu Sheraton), technika przygotowywania potraw w próżni i w niskich temperaturach (w Restauracji Toga) oraz to co zabiegane bizneswomen lubią najbardziej czyli potrawy jednogarnkowe, o których mowa będzie w Restauracji Kuchnia Dla Dragona.
Kto ma ciągoty chemiczne a nie dane jest mu pracować z menzurkami może udać się do Laboratorium Smaku, które w tym roku będzie szczegółowo omawiać m.in. węgierskie wędliny paprykowane i przetwory warzywne, hiszpańskie wina i oliwy, polskie sery kozie oraz miody i miody pitne. Po wyczerpujących wykładach przewidziana jest degustacja, tu może być mały problem bo ja będę chciała pójść na sery kozie a Szanowny Małżonek na hiszpańskie wina, ewentualnie miody pitne. Laboratorium Smaku swoją siedzibę będzie miało w Trattorii Castellana przy u. Fredry.
Wszystkich lubiących grillowanie i sezonową kuchnię powinna zainteresować Akademia Kulinarna SPOT. (Dolna Wilda). Ciekawe czy wegetariański grill jest brany pod uwagę?
No i dla wszystkich posiadających odbiorniki telewizyjne i śledzących z uwagą najnowsze programy kulinarne nie lada gratka - czyli osobiste spotkania trzeciego stopnia z kucharzami znanymi m.in. z TVN i Kuchni+.
Jeśli nie chcesz opuścić OFDS z pustymi rękoma (choć koszyk na pewno będzie uginał się od zapasu zdrowych, regionalnych produktów!) to weź udział w organizowanych konkursach np. na Polską Nalewkę Roku i Najwspanialsze "Drożdżowe" - do wygrania wiele cennych nagród, ale jedna najważniejsza UZNANIE SMAKOSZY!
Dla restauracji organizowany jest konkurs na Najsmaczniejsze Szare Kluchy.
Mój koszyk na pewno wypełnią produkty znane i lubiane przez wszystkie osoby dbające o linię, nikomu nie muszę przedstawiać Dobrej Kalorii, która także będzie gościć na Festiwalu!
Dla WSZYSTKICH czytelników bloga QuchniaWege możliwość otrzymania
Pakietu VIP
Należy odpowiedzieć na pytanie dot. ulubionego elementu
programu OFDS, pozostawić swój adres e-mail oraz wskazać stronę/bloga,
który poinformował o konkursie.
Tych kilka informacji należy wpisać TUTAJ,
nieobowiązkowo, aczkolwiek bardzo uprzejmie z Waszej strony będzie
Mam nadzieję, że spotkamy się w Poznaniu!
Jeśli uda mi się tam być to obiecuję szczegółową fotorelację!
Wszystkie zdjęcia umieszczone w tym wpisie możecie znaleźć na
oraz na www.ekoprodukt.pl