Lubię pasty na kanapkach, zdecydowanie w przewadze są te o słodkim smaku, ale i kilka wytrawnych zagościło na naszym stole. Dzisiejsze połączenie to mix orzechów, awokado, mleka kokosowego (twardej, białej części) i banana. Można pokusić się o dodanie łyżeczki karobu lub kakao, wtedy uzyskamy pastę z wyglądu przypominającą krem czekoladowy.
100 gramów mieszanki orzechów
pół dojrzałego awokado
pół puszki mleka kokosowego (białej, twardej części) - najlepiej schłodzonego (kupuję w Lidl'u)
duży banan
łyżka syropu z agawy (dostępny w sklepie Evergreen)
Orzechy zmielić na masło - w Thermomixie jest to kwestia miksowania na wysokich obrotach przez niecałą minutę. Dodać pozostałe składniki, zmiksować całość przez ok. 30 sekund na pozycji 5-6.
Powstały krem nakładać na ulubione pieczywo, ozdobić np. truskawkami.
To moje pierwsze spotkanie z syropem z agawy, zobaczcie co wartościowego ma nam do zaoferowania:
"Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu.Wyciąg z kaktusa agawy ceniony jest ze względu na słodki, mleczny i bardzo delikatny smak. Doceniają go nie tylko najwyższej klasy kucharze i cukiernicy, ale również lekarze i dietetycy. Pasjonaci gotowania doceniają natomiast jego neutralny smak, pożądany wtedy, gdy chcemy nadać potrawie słodyczy, nie modyfikując jego pierwotnego smaku.
Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Sprawia to, że syrop z agawy stanowi doskonałą alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii. Produkt może być spożywany również przez wegan, którzy rezygnują z miodu."*