Oczywiście mam na myśli spód, który zrobiony jest z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, z małym dodatkiem mąki pszennej. Dodatki każdy dodaje sobie sam, u nas były wiosenne, z rukolą, ugotowanym na twardo jajkiem i cebulką. Lekko i smacznie.
Z podanych proporcji wychodzą dwie duże pizze, takie, że można się najeść na cały dzień.
Z podanych proporcji wychodzą dwie duże pizze, takie, że można się najeść na cały dzień.
Pizza orkiszowa
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej np. Lubella
30 g drożdży świeżych
2 łyżki oleju
200 ml ciepłej wody (w razie konieczności należy dać odrobinę więcej, zależy jak mąka będzie chłonąć wodę)
pół łyżeczki soli
Najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży, wody i oleju, który podgrzałam do temperatury 37 stopni i mieszałam go przez minutę na pozycji 1, aż do rozpuszczenia drożdży.
Osoby, które nie posiadają TM używają ciepłej wody i łyżeczką mieszają rozczyn w miseczce.
Osoby, które nie posiadają TM używają ciepłej wody i łyżeczką mieszają rozczyn w miseczce.
Dodajemy mąki i sól - wyrabiamy ciasto do uzyskania zbitej kulki. Thermomix rozprawia się z tematem w niecałe 2 minuty pozycja Interwał. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, a w tym czasie przygotowujemy składniki do obłożenia.
sos pomidorowy z przecieru i ziół
papryka
cebulka
rukola
jajko gotowane
oliwki
pomidory koktajlowe
kukurydza
kukurydza
żółty ser
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na dwie części i wałkujemy w okrąg, smarujemy sosem, obkładamy dodatkami i zapiekamy, najpierw 10 minut w temperaturze 50 stopni a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i trzymamy pizzę w piecu ok. 15-20 minut.
Smacznego :)
bardzo fajny przepis na ciasto do pizzy! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i jaki nowatorski pomysł na jajko w pizzy ! I do tego zdrowy, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńOd dawna mnie kusi pizza z jajkiem, a jeszcze nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo lubię pizzę z jajkiem! :)
OdpowiedzUsuń