Oczywiście mam na myśli spód, który zrobiony jest z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, z małym dodatkiem mąki pszennej. Dodatki każdy dodaje sobie sam, u nas były wiosenne, z rukolą, ugotowanym na twardo jajkiem i cebulką. Lekko i smacznie.
Z podanych proporcji wychodzą dwie duże pizze, takie, że można się najeść na cały dzień.
Z podanych proporcji wychodzą dwie duże pizze, takie, że można się najeść na cały dzień.
Pizza orkiszowa
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej np. Lubella
30 g drożdży świeżych
2 łyżki oleju
200 ml ciepłej wody (w razie konieczności należy dać odrobinę więcej, zależy jak mąka będzie chłonąć wodę)
pół łyżeczki soli
Do przygotowania ciasta użyłam niezawodnego Thermomixa.
Najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży, wody i oleju, który podgrzałam do temperatury 37 stopni i mieszałam go przez minutę na pozycji 1, aż do rozpuszczenia drożdży.
Osoby, które nie posiadają TM używają ciepłej wody i łyżeczką mieszają rozczyn w miseczce.
Osoby, które nie posiadają TM używają ciepłej wody i łyżeczką mieszają rozczyn w miseczce.
Dodajemy mąki i sól - wyrabiamy ciasto do uzyskania zbitej kulki. Thermomix rozprawia się z tematem w niecałe 2 minuty pozycja Interwał. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, a w tym czasie przygotowujemy składniki do obłożenia.
sos pomidorowy z przecieru i ziół
papryka
cebulka
rukola
jajko gotowane
oliwki
pomidory koktajlowe
kukurydza
kukurydza
żółty ser
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na dwie części i wałkujemy w okrąg, smarujemy sosem, obkładamy dodatkami i zapiekamy, najpierw 10 minut w temperaturze 50 stopni a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i trzymamy pizzę w piecu ok. 15-20 minut.
Smacznego :)
bardzo fajny przepis na ciasto do pizzy! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i jaki nowatorski pomysł na jajko w pizzy ! I do tego zdrowy, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńOd dawna mnie kusi pizza z jajkiem, a jeszcze nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo lubię pizzę z jajkiem! :)
OdpowiedzUsuń