Znudziły Ci się płatki owsiane na śniadanie? Chcesz zmiany i urozmaicenia? Nic prostszego! Wystarczy ugotować ziarno amarantusa (ok. 100 g suchego ziarna) i co najmniej 3-4 śniadania gotowe, zmieniaj tylko dodatki a codziennie będziesz cieszyła się zdrowym i pożywnym posiłkiem!
Ziarno amarantusa dostępne jest w sieci drogerii Rossmann, królują tam zdrowe produkty firmy EkoProdukt, którą z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim dbającym o zdrowie łasuchom.
Amarantus - to
istna kopalnia magnezu, wapnia, fosforu, potasu, czy żelaza. Zawiera
znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie
wpływają na układ krążenia, a także łatwo przyswajalne białko. Amarantus
nie zawiera glutenu, natomiast posiada lipidy (skwalen) opóźniające
procesy starzenia się organizmu oraz antyoksydanty, które skutecznie
przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Można go z powodzeniem stosować w
żywieniu osób chorych na celiakię, anemię czy miażdżycę.
źródło - klikamy
Składniki potrzebne na sporą miskę śniadaniową
wcześniej ugotowany amarantus - 3-4 czubate łyżki
banan
garść płatków sojowych (do kupienia w sklepie Ekolandia24.pl)
szklanka mleka owsianego np. o smaku wanilii (również z Ekolandii)
Składniki mieszamy ze sobą w dowolnej kolejności w miseczce, zalewamy mlekiem owsianym. Smacznego!
***
Polecam ugotować sobie wcześniej (najlepiej na noc) ziarno amarantusa, wówczas rano wystarczy tylko przełożyć je do salaterki i dodać to co macie pod ręką.
W tym przypadku dodałam płatki sojowe, które zastępują nam płatki owsiane, są chrupiące i zawierają mnóstwo białka - określane jako produkt proteinowy.
Mleko (napój) owsiane jest bardzo delikatne w smaku, nie zawiera laktozy oraz cholesterolu, występuje w różnych wariantach smakowych np. wanilia. Jest produktem
niskotłuszczowym, wyprodukowanym wyłącznie z pełnego (nieobłuszczonego)
ziarna owsa. Dzięki temu zachowuje najważniejsze właściwości znajdujące
się w łusce, zawiera również sporo błonnika pokarmowego, manganu, selenu
oraz magnezu. Owies korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu w
organizmie, wzmacnia odporność oraz układ nerwowy. Owies stabilizuje
również poziom glukozy we krwi, a także dostarcza wiele antyoksydantów,
zwalczających wolne rodniki.