niedziela, 29 lipca 2012

Gofry pełnoziarniste na maśle orzechowym z jabłkami

Lodówka świeci pustkami, nie miałam weny do zakupów w te upały. Co zrobić na śniadanie? Racuchy czy gofry? Gofry...ale muszę wykorzystać jabłka ze słoiczka, który "nie złapał pokrywki" więc posmarowane będą właśnie owymi startymi i uduszonymi jabłkami z odrobiną cukru trzcinowego.

Składniki na gofry (9 sztuk):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Lubella)
2 jajka
1,5 szklanki wody mineralnej (może być gazowana)
2 łyżki masła orzechowego (polecam mus orzechowy do kupienia w Fitness Food, nie jest tak twarde jak normalne masło orzechowe, przez co idealnie komponuje się w cieście)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
+ opcjonalnie 2 łyżki cukru lub innego słodzidła (u mnie łyżka miodu)
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, żółtka, cukier, wodę, proszek oraz masło orzechowe. Wszystko mieszamy i dodajemy pianę z białek, łączymy delikatnie obie masy. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy, a po upieczeniu układamy na kratce z piekarnika lub stawiamy pionowo np. opierając o szklankę, aby odparowały, po tym zabiegu będą chrupiące.

21 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wodzie są bardziej chrupiące, na gazowanej to już w ogóle ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No to koniecznie gofrujesz na deserek :)

      Usuń
  3. Marzę o gofrownicy. Mój małżonek twierdzi że mi nie kupuje w trosce o moje "dietowanie"
    Takie muszę chociaż spróbować :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gofrownica dobra rzecz, a z gofrów moim zdaniem najbardziej tucząca jest bita śmietana i nutella ;) także na zakupy gofrownicy marsz!

      Usuń
    2. Zaraz po mężowej wypłacie kupuję :) Bo nudzą mnie codziennie kanapki na śniadanie, a Twoja wersja jest zdrowa i smaczna na 100%

      Usuń
  4. też mam taki słoiczek z jabłkami do wykorzystania i...ochotę na te gofry! na maśle orzechowym jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był też mój pierwszy raz, w smaku lekko orzechowe, za to dzięki tłuszczykowi z masła orzechowego bajecznie chrupiące ;)

      Usuń
  5. a co z tym mlekiem? w sladnikach go nie ma,a w recepcie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marika przepraszam :( Faktycznie z rozpędu napisałam "mleko" a robiłam na wodzie, ale już zmieniłam, mam nadzieję, że wszystko wyszło OK.

      Usuń
    2. wszystko poszlo dobrze, tak myslalam ze to pomylka, zdarza sie:) super pyszne wyszly:)

      Usuń
  6. witam!czy można pominąć maslo orzechowe lub zastąpić go czymś innym??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać zwykłe masło ale wtedy już nie będą takie orzechowe ;) Aczkolwiek na pewno się udadzą, bo to też tłuszczyk tylko ciut inny.

      Usuń
  7. Ach nie mam gofrownicy...:(

    OdpowiedzUsuń
  8. O, na wodzie gazowanej nie robiłam. Na zdjęciu wyglądają bardzo kusząco i apetycznie. Robie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis ..dziękuje za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj się skusiłam i są pyszne :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, przed chwilą wsiamałam:D. Pysznie:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...