czwartek, 10 stycznia 2013

Klopsiki jaglane podane na rukoli z pomidorami

Do rukoli nikogo chyba nie trzeba namawiać, na szczęście jest już całkiem przyzwoicie dostępna, więc nie wymigamy się, że "nie ma" - do tego trochę oliwy, czosnek i małe pomidorki koktajlowe - mogłabym jeść codziennie.

Klopsiki jaglane (12 sztuk) - wersja wegańska

2 szklanki wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z firmy Sante)
4 łyżki płatków lnianych (z firmy EkoProdukt)
duża cebula
przyprawy wg uznania

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni z łyżką wody, tak żeby tylko zmiękła. Doprawiamy solą. Kaszę, płatki lniane i przyprawy mielimy na gładką masę (u mnie w tym momencie wchodzi do akcji wkracza THERMOMIX  - 10 sek.poz.6), doprawiamy masę do smaku. Lepimy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy z termoobiegiem ok. 20 minut w temp. 180 stopni, żeby skórka zrobiła się chrupiąca i lekko twarda. 
W roli głównej - KASZA JAGLANA - edycja zimowaRukolę myjemy pod bieżącą wodą, dodajemy do niej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zalewamy 2 łyżkami oliwy i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory koktajlowe. Solimy i pieprzymy do smaku.
*rukolę w stałej ofercie ma Lidl
W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron - np. penne pełnoziarnisty z Lubelli.

Na talerzu układamy najpierw sałatę, potem makaron, a na wierzch kilka klopsików. 

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Fajny przepis,wyprobuje.
    Mam pytanie odnosnie TM. Czy sprawdza Ci sie w kuchni? Czy czesto go uzywasz, robisz w nim pasty?
    Zastanawiam sie nad zakupem podobnego urzadzenia Speedcooka, milo miec opinie wegetarian, czy rzeczywiscie jest przydatny :-)
    Pozdrawiam
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co to jest Speedcook, ale mogę z czystym sumienie polecić Thermomix, ponieważ jest w naszej rodzinie od 12 lat (mama ma starszą wersję), my mamy od 3 lat TM31 i nie wyobrażam sobie gotowania bez niego.
      Po pierwsze - świeże soki - nie wyrzucasz skórek jak w zwykłej sokowirówce, tylko dokładnie mieli wszystko i skórki także a jak wiadomo pod skórką najwięcej witamin;
      po drugie - ciasta - na pizzę, na pierogi, na kopytka, chleb - wrzucasz składniki, miesza, wyjmujesz i do piekarnika, dla mnie bomba, nie sądzę żebym miała ochotę bawić się w robienie ciasta na pizzę z taką częstotliwością jak jest w naszym domu :)
      Po trzecie - wszelakie masy, pasty, pasztety - moim zdaniem żaden blender nie zmieli tak szybki i dokładnie składników jak Thermomix, poza tym od trzymania blendera boli ręka ;) a tu samo się robi, potem tylko do foremki i już.
      Po czwarte - myje się praktycznie sam - można wlać wodę i ustawić na duże obroty, wylać wodę i masz czyste, lub jak robi się coś klejącego np. masę z kaszy jaglanej czy pasztet to do zmywarki i hula.
      Po piąte - parowar - ja uwielbiam warzywa na parze ale takie swieże, letnie, te z mrozonek nie zawsze mnie przekonują ;) zreszta na dole (w misce) robisz np. zupę lub sos a na górze parujesz warzywa.
      Cena moim zdaniem jest warta tego urządzenia, szczególnie że można sobie je wziąć na raty i nie ma problemu dla budżetu domowego.
      AAAA i jeszcze serwis, nie spotkałam się jeszcze z tak fachowym i miłym serwisem, przed upływem gwarancji sami przyjeżdżają, sprawdzają urządzenie, można sobie wymienić noże za free po 2 latach użytkowania, sprzęt ogólnie jest niezawodny, tak jak wspominałam rodzice mają od 2000 roku i w tym czasie wymienili sobie 2 razy ostrze noży...a tak to nic nie szwankuje.

      Usuń
  2. przepięknie to wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega apetycznie! Jeśli smakuje tak jak wygląda to muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czym można zastąpić płatki lniane?

    OdpowiedzUsuń
  5. tradycyjnie - owsianymi - ale polecam lniane na ich właściwości, nie kosztują dużo, a są wydajne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Koralino, dziękuję Ci za odpowiedź :-) Speedcook to podobne jeśli chodzi o funkcjonalność (design jest inny oczywiście) urządzenie do TM, tylko polskie i w niższej cenie.
    Czyli pasty ze strączków też w nim miksujesz? A ubijalas mleko kokosowe na "bitą śmietanę"?
    A jeszcze jedno pytanie, niektórzy piszą ze zupy z TM mają dziwny smak, a Ty gotujesz w nim zupy?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasty, bitą śmietanę, lody i koktajle robię zawsze w TM. Zupy robię krem, mają smak normalny :) TM jest wykonany z takiego tworzywa, że nie trzyma zapachów oraz nie zmienia smaków.

      Usuń
  7. Czy płatki lniane dałoby radę zastąpić świeżo zmielonym siemieniem lnianym? czy to nie to samo

    OdpowiedzUsuń
  8. Płatki lniane kupiłam i chcę spróbować zrobić te klopsiki, ale one same w sobie nie wyglądają jakby były zmielone na gładką masę... Blender będzie ok jeśli nie ma się thermomixa? Płatki lniane mielić wcześniej w młynku do kawy? czy lepiej żeby były takie w całości jak u Pani na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zabieram się za robienie tych klopsików jaglanych... czym to zmielić na gładką masę, bo na zdjęciu nie widać by były one gładkie, widać oddzielnie ziarenka płatków lnianych i kaszy jaglanej i nie wiem czy jak blenderem to potraktuję to będzie ok? Mój blender robi na gładką papkę wszystko, a thermomixa nie posiadam. Czekam na odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...