Do rukoli nikogo chyba nie trzeba namawiać, na szczęście jest już całkiem przyzwoicie dostępna, więc nie wymigamy się, że "nie ma" - do tego trochę oliwy, czosnek i małe pomidorki koktajlowe - mogłabym jeść codziennie.
Klopsiki jaglane (12 sztuk) - wersja wegańska
2 szklanki wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z firmy Sante)
4 łyżki płatków lnianych (z firmy EkoProdukt)
duża cebula
przyprawy wg uznania
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni z łyżką wody, tak żeby tylko zmiękła. Doprawiamy solą. Kaszę, płatki lniane i przyprawy mielimy na gładką masę (u mnie w tym momencie wchodzi do akcji wkracza THERMOMIX - 10 sek.poz.6), doprawiamy masę do smaku. Lepimy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy z termoobiegiem ok. 20 minut w temp. 180 stopni, żeby skórka zrobiła się chrupiąca i lekko twarda.
Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, dodajemy do niej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zalewamy 2 łyżkami oliwy i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory koktajlowe. Solimy i pieprzymy do smaku.
*rukolę w stałej ofercie ma Lidl
W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron - np. penne pełnoziarnisty z Lubelli.
Na talerzu układamy najpierw sałatę, potem makaron, a na wierzch kilka klopsików.
Smacznego!
Fajny przepis,wyprobuje.
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnosnie TM. Czy sprawdza Ci sie w kuchni? Czy czesto go uzywasz, robisz w nim pasty?
Zastanawiam sie nad zakupem podobnego urzadzenia Speedcooka, milo miec opinie wegetarian, czy rzeczywiscie jest przydatny :-)
Pozdrawiam
Edyta
Nie wiem co to jest Speedcook, ale mogę z czystym sumienie polecić Thermomix, ponieważ jest w naszej rodzinie od 12 lat (mama ma starszą wersję), my mamy od 3 lat TM31 i nie wyobrażam sobie gotowania bez niego.
UsuńPo pierwsze - świeże soki - nie wyrzucasz skórek jak w zwykłej sokowirówce, tylko dokładnie mieli wszystko i skórki także a jak wiadomo pod skórką najwięcej witamin;
po drugie - ciasta - na pizzę, na pierogi, na kopytka, chleb - wrzucasz składniki, miesza, wyjmujesz i do piekarnika, dla mnie bomba, nie sądzę żebym miała ochotę bawić się w robienie ciasta na pizzę z taką częstotliwością jak jest w naszym domu :)
Po trzecie - wszelakie masy, pasty, pasztety - moim zdaniem żaden blender nie zmieli tak szybki i dokładnie składników jak Thermomix, poza tym od trzymania blendera boli ręka ;) a tu samo się robi, potem tylko do foremki i już.
Po czwarte - myje się praktycznie sam - można wlać wodę i ustawić na duże obroty, wylać wodę i masz czyste, lub jak robi się coś klejącego np. masę z kaszy jaglanej czy pasztet to do zmywarki i hula.
Po piąte - parowar - ja uwielbiam warzywa na parze ale takie swieże, letnie, te z mrozonek nie zawsze mnie przekonują ;) zreszta na dole (w misce) robisz np. zupę lub sos a na górze parujesz warzywa.
Cena moim zdaniem jest warta tego urządzenia, szczególnie że można sobie je wziąć na raty i nie ma problemu dla budżetu domowego.
AAAA i jeszcze serwis, nie spotkałam się jeszcze z tak fachowym i miłym serwisem, przed upływem gwarancji sami przyjeżdżają, sprawdzają urządzenie, można sobie wymienić noże za free po 2 latach użytkowania, sprzęt ogólnie jest niezawodny, tak jak wspominałam rodzice mają od 2000 roku i w tym czasie wymienili sobie 2 razy ostrze noży...a tak to nic nie szwankuje.
przepięknie to wygląda !!!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie! Jeśli smakuje tak jak wygląda to muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić płatki lniane?
OdpowiedzUsuńtradycyjnie - owsianymi - ale polecam lniane na ich właściwości, nie kosztują dużo, a są wydajne!
OdpowiedzUsuńz chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńKoralino, dziękuję Ci za odpowiedź :-) Speedcook to podobne jeśli chodzi o funkcjonalność (design jest inny oczywiście) urządzenie do TM, tylko polskie i w niższej cenie.
OdpowiedzUsuńCzyli pasty ze strączków też w nim miksujesz? A ubijalas mleko kokosowe na "bitą śmietanę"?
A jeszcze jedno pytanie, niektórzy piszą ze zupy z TM mają dziwny smak, a Ty gotujesz w nim zupy?
Pozdrawiam
Pasty, bitą śmietanę, lody i koktajle robię zawsze w TM. Zupy robię krem, mają smak normalny :) TM jest wykonany z takiego tworzywa, że nie trzyma zapachów oraz nie zmienia smaków.
UsuńCzy płatki lniane dałoby radę zastąpić świeżo zmielonym siemieniem lnianym? czy to nie to samo
OdpowiedzUsuńPłatki lniane kupiłam i chcę spróbować zrobić te klopsiki, ale one same w sobie nie wyglądają jakby były zmielone na gładką masę... Blender będzie ok jeśli nie ma się thermomixa? Płatki lniane mielić wcześniej w młynku do kawy? czy lepiej żeby były takie w całości jak u Pani na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńZabieram się za robienie tych klopsików jaglanych... czym to zmielić na gładką masę, bo na zdjęciu nie widać by były one gładkie, widać oddzielnie ziarenka płatków lnianych i kaszy jaglanej i nie wiem czy jak blenderem to potraktuję to będzie ok? Mój blender robi na gładką papkę wszystko, a thermomixa nie posiadam. Czekam na odpowiedź!
OdpowiedzUsuń