wtorek, 5 lutego 2013

Nutella na musie orzechowym

Nutella z awokado i banana to już standard w naszym domu, robi się ją błyskawicznie, a dodać można co dusza zapragnie, dziś przedstawiam Wam wersję na musie orzechowym, charakteryzującym się tym, że jest bardziej lejący i miękki niż tradycyjne masło orzechowe, a naturalne składniki i brak jakiejkolwiek chemii czy ulepszaczy powoduje, że zachęcam Was do kupienia owego musu w sklepie Fitness Food. 

dojrzałe awokado
banan
2 łyżki musu z 4 rodzajów orzechów 
łyżka miodu
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżeczki kakao odtłuszczonego (typu Decomorreno)

Awokado obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki. Dodać mus orzechowy, miód, kakao oraz płatki migdałowe. Miksować w Thermomixie ok. 15-20 sekund na pozycji 6-7. 

Podawać np. z ciemnym pieczywem, plasterkami banana i kawą zbożową. 


SMACZNEGO!

I mimo, że kaloryczność takiego kremu nie jest dużo mniejsza niż popularnego kremu słoiczkowego dostępnego w sklepach, bez dwóch zdań wolę moją wersję - samo zdrowie!
Kwas foliowy, witamina C i E - z awokado,
potas i witaminy z grupy B - z banana,
białko, kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 oraz magnez - z orzechów
i ani grama białego cukru ani sztucznych aromatów!


Pozostałe wersje nutelli na bazie awokado znajdziecie tutaj:


9 komentarzy:

  1. uwielbiam taką oszukaną nutellę z awokado! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna wersja zdrowej nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to kiedy mogę wpaść na śniadanko:)?

    OdpowiedzUsuń
  4. a skąd wziąć albo zrobić taki mus orzechowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. ok, już wiem ;) nie zauważyłam wcześniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można zastąpić awokado jakimś innym owocem jakby to określić bardziej popularnym ? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie bardzo, awokado to już nie egzotyka - do dostania w każdej Biedronce lub Lidlu :) Także nie powinno być problemu z kupnem, cena też ok 3 zł więc tragedii nie ma :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...