Jak makaron to wiadomo, że szybki obiad. Do tego boczniaki, czyli najbardziej wartościowe grzyby. Jajko sadzone i zielenina zwiastują rychłe przyjście wiosny, więc danie nie dość, że smaczne to na dodatek poprawiające humor ;)
Składniki
tacka boczniaków
por
łyżka masła klarowanego
2 gałązki pomidorków koktajlowych
przyprawy wg uznania (sól, pieprz)
dodatkowo nać pietruszki, rzeżucha i szczypiorek
makaron spaghetti pełnoziarnisty
jajko
Na rozgrzanym maśle dusimy poszatkowanego pora oraz umyte i pokrojone boczniaki - całość przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dusimy dodatkowo 5 minut, przyprawiamy całość do smaku.
W tym czasie gotujemy makaron. Patelnię z warzywami zestawiamy z palnika i dodajemy pietruszkę, rzeżuchę i szczypiorek, mieszamy z odcedzonym makaronem.
Na patelni smażymy jajko sadzone, najlepiej, aby żółtko było lekko ścięte.
Przekładamy na talerz.
Smacznego!
Wygląda bardzo świeżo i lekko. Boczniaków jeszcze nie próbowałam, ale słyszałam, że są bardzo bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń