poniedziałek, 30 marca 2015

Muffinki z sezamem i czekoladą

Przyznam się - zapomniałam dodać do ciasta ksylitolu...ale i tak były bardzo smaczne! Właściwie kolejnym razem też nie dodam słodzidła, bo polewa sprawia, że muffiny są odpowiednio słodkie, sezam i ciemna czekolada też dodają lekkiej słodyczy. 

Składniki na 12-15 muffinek

szklanka mąki pszennej 
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki ksylitolu (opcjonalnie)
pół szklanki sezamu (u mnie z BadaPak)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka mleka roślinnego np.owsiane (lub krowie jak używacie)
pół szklanki oleju
2 duże jaja


6 kostek czekolady min.70% kakao
polewa i cukrowe ozdoby


Ciasto przygotowałam w urządzeniu Thermomix
Czekoladę mielimy przez około 10 sekund do rozdrobnienia. Dodajemy mleko, olej i jaja i miksujemy na obrotach pozycja 5-6. W tym czasie mieszamy w misce mąki, sezam, proszek i opcjonalnie ksylitol. Dodajemy przez otwór w pokrywie sypkie składniki i miksujemy do połączenia, gdy ciasto jest za gęste dolewamy mleka - może być taka potrzeba, ponieważ jest to zależne od  mąki pełnoziarnistej - im grubsza tym bardziej zagęszcza ciasto. 

Przekładamy ciasto do papilotek lub foremek sylikonowych i pieczemy ok.25 minut w temp. 180 stopni. 
Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą lub gotową polewą i dekorujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...