środa, 23 maja 2012

Muffinki (przepis podstawowy)

W środek można dodać co dusza zapragnie - u nas prawie każda babeczka jest inna, są i rodzynki, i banany, i czekolada, niektóre z mrożoną aronią i wiśniami. Dodatki można ułożyć bezpośrednio na papilotkach z ciastem, lub wymieszać z misce i dopiero potem nakładać do papilotek. Jak Wam wygodniej.

Wychodzi ok. 13-14 muffinek.

 Składniki suche:
2 szklanki mąki (dałam 1 pszenną i 1 pszenną razową)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru (trzcinowy, nierafinowany)
szczypta soli

Składniki mokre:

1 jajo
1 szklanka kefiru/mleka (lub pół na pół, u mnie mieszanka)
1/4 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy)

 Do składników mokrych dodawać po trochę suchych i wymieszać. Przełożyć do papilotek, można dodać ulubione dodatki - np. bakalie, owoce. Piec około 20 minut bez termoobiegu w temp. 200 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...