Trzymam się w postanowieniu nie jedzenia słodyczy, ale zgodnie z moją starą zasadą pozwolę sobie na jakieś słodkie, weekendowe szaleństwo w ramach jednego z posiłków, najlepiej śniadania (lub II śniadania). Takim małym szaleństwem jest zdrowe, białkowe ciasto fasolowe, może być przełożone bananem i serkiem twarogowym waniliowym z rodzynkami (do kupienia w Lidlu). Przepis znalazłam TU, wg podanych na stronie obliczeń ciasto (całość) ma:
1412 kcal
72g białka
94g tłuszczy
74g węglowodanów
72g białka
94g tłuszczy
74g węglowodanów
Proporcje na małą keksówkę:
280 gramów fasoli wcześniej ugotowanej (polecam Jasia firmy Kupiec), może być też puszka fasoli konserwowej, co bardzo przyspieszy przygotowanie ciasta, ale osobiście uważam, że bardziej wartościowa jest ta przygotowana własnoręcznie
5 jaj
ziarenka z połowy laski wanilii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia (polecam DorBio)
4 łyżki kakao odtłuszczonego
6 łyżek oleju rzepakowego
4 łyżki miodu /i tu pojawił się "szkopuł" o którym za chwilę/
8 tabletek stevi SteviJa
Fasolę, 3 jajka, wanilię i sól dokładnie zmiksować na gładką masę, u mnie do gry wszedł niezawodny Thermomix, który rozprawił się z masą w niecałą minutę. Kakao, sodę i proszek wymieszać w miseczce. Olej połączyć mikserem z miodem (ja mam miód już skrystalizowany, więc wyskrobałam 4 łyżki i przełożyłam do miseczki w kąpieli wodnej, aby się rozpuścił i po przejściu w stan płynny okazało się, że jest tego jedna pełna łyżka...więc moje ciasto jest mało słodkie). Tabletki stevii rozkruszyć i dorzucić wraz pozostałymi 2 jajkami do oleju i miodu, miksować na wysokich obrotach ok. 2 minut. Dodać puree fasolowe i kakao. Miksować do połączenia.
I teraz uwaga - wiele osób robi ciasto o wiele szybciej - po prostu wszystkie składniki miksujemy i już! Bez rozdzielania - polecam - wypróbowane - wychodzi tak samo dobre :D
I teraz uwaga - wiele osób robi ciasto o wiele szybciej - po prostu wszystkie składniki miksujemy i już! Bez rozdzielania - polecam - wypróbowane - wychodzi tak samo dobre :D
Przelać do foremki i wsadzić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 170 stopni na ok. 40 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż, wyłożyć na ciasto serek twarogowy wymieszany z bananem.
Smacznego!
Moje przykładowe śniadanie to 1/3 ciasta oraz duża cykoria z mlekiem - cykorię można kupić w DorBio, a o jej cudownych właściwościach napiszę już niebawem, w każdym bądź razie polecam wszystkim dbającym o zdrowie, tyle błonnika to rzadko się spotyka ;)
nie no, kochaaaaaaana no pobiłaś wszelkie rekordy zdrowe kuchni, szapoba ;)
OdpowiedzUsuńa co się robi z pozostałymi 2 jajkami? w przepisie masz 5, a użyłaś 3?
OdpowiedzUsuńa poza tym wygląda bardzo ciekawie - idę namoczyć fasolę :D :D :D
3 daje się do fasoli - miksuje, a 2 pozostałe do oleju i miodu - już to sprecyzowałam, bo faktycznie można było nie zrozumieć :) Jeśli masz karob polecam użyć za połowę kakao no i chyba faktycznie 4 łyżki miodu będą OK, bo ta moja jedna to ciut za mało i kakao bardzo przebija, niemniej na pożywne, białkowe śniadanie ideal ;)
Usuńciasto jest GENIALNE!!! właśnie użarłam kawałek świeżo upieczonego :) jest przepyszne, delikatne, puszyste, lekko wilgotne, przyjemnie miodowo-kakaowe (a raczej karobowe) i nienachalnie słodkie MNIAAAAAAAAAAAAAAAM. Miałam stewię jako ususzone, sproszkowane liście, a nie słodzik i dałam takie - myślałam że będzie ziołowy posmak, ale nic z tego - przyjemnie czuć karob i miód, no i przekładańca bananowo-twarogowego. Będę częściej je robić :D dzięki za przepis :D
UsuńBardzo się cieszę że smakuje! Ja mam jeszcze kilka innych przepisów fasolowych do wypróbowania więc kolejne będzie ciut inne, szczerze to właśnie karobu mi tu brakowało więc ciesze sie ze pomysł wypałił :) Buziaczki! Jedz na zdrowie!
UsuńPiekłam już ciasto z buraczkami, cukinią i dynią teraz czas na fasolę!
OdpowiedzUsuńJuż dawno panowałam zrobić jakąś pyszność z fasoli i patrząc na ten przepis, chyba w końcu się za to zabiorę ;).
OdpowiedzUsuńCieszę się! Ja to bym pożarła masę na surowo, tak mi smakowała :) Po upieczeniu jest mniej słodkie, a bardziej kakaowe, ale serek twarogowy doskonale się komponuje, tanio, szybko i dietetycznie :) Jak uzyjecie fasoli z puszki to w ogóle całośc zajmuje chwilę :)
Usuńpiekłam raz ciasto fasolowe i było pyszne! takie wilgotne :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robiłam ciasto fasolowe z puszki a ostatnio robiłam również z gotowanej fasoli (tylko że białe ciasto fasolowe). Fajnie, że można zastąpić mąkę warzywami;)
OdpowiedzUsuńA w jakiej blaszce je pieczesz, chodzi mi o wymiary? Wygląda rewelacyjnie, chyba w tym tyg je zrobię ;))) Asia0525
OdpowiedzUsuńwymiary 200x100 mm, wysokość 70 mm
Usuńa co to są te tabletki stevi SteviJa, co one dają w ciescie? i gdzie je mozna kupic?:)
OdpowiedzUsuńzamiast słodzika, jak klikniesz na napis SteviJa to przeniesie Cie do sklepu :)
OdpowiedzUsuńJa od dawna mam swoja wersje ulubiona ciasta fasolowego ;) http://ugotowane-z-pasja.blogspot.com/2012/11/dietetyczny-tort-czekoladowy-z-fasoli.html
OdpowiedzUsuńale Twoja wersja tez super wyglada ;D
ja też czasem robię takie smakołyki, mam dużo białek po faworkach , może coś wykombinuję ;)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast stewii mogę dodać słodzik w tabletkach? Wyjdzie podobnie, czy stewia jest słodsza?
OdpowiedzUsuńProporcje podobne, jesli masy w tabletkach to 8-10 wystarczy jeśli jesteś zwolenniczką takich slodkości "akuratnych" :)
OdpowiedzUsuńmasz* klawiatura mi sfiksowała :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Pycha! Z braku czasu fasolę dałam z puszki. Miałam większą keksówkę i mi mniejsze wyrosło. W sam raz na jutro na dzień rozpusty ;) Asia0525
OdpowiedzUsuńSuper! Ja mam w planach na weekend robić powtórkę, bo fakt - pyszne było:)
Usuńała! chyba spróbuję... nie robiłam jeszcze bezmącznych ciast, czas na wyzwanie! :D
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju rzepakowego można dodać olej kokosowy ?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi ale jeszcze nie miałam okazji używać oleju kokosowego ale z tego co wiem to jest on bardzo gęsty więc może to mieć jakiś wpływ na konsystencję ciasta....jeśli spróbujesz to daj znać jak wyszło :)
UsuńJesteś w stanie powiedzieć ile kalorii ma porcja?
OdpowiedzUsuńa co do fasoli...bo nigdy nie robiłam wcześniej takiego ciasta...ma być biała, czy czerwona?
OdpowiedzUsuńRobiłam i z białą i z czerwoną i z białą było bardziej suche a z czerwoną wilgotne, ale może to dlatego że białą gotowałam sama, a czerwoną używałam z puszki.
UsuńSuper przepis jak zrobię to się pochwalę:) W ogóle genialny blog:) Gratuluję sukcesu w osiągnięciu zadowalającej masy ciała:)Pozdrowienia z Kuchni Marlenity:)
OdpowiedzUsuńtak to chyba można grzeszyc codziennie :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie musze zrobic w końcu ciasto fasolowe
Tak pysznego ciasta dawno nie jadłam. W ogóle nie czuć fasoli ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, mąż pochłaniał mega szybko, synkowi też smakowało! Na pewno wpisze się na stałe do naszych ulubionych "słodkości"!
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić czymś jajka? Np. bananem, siemieniem lnianym lub innym?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Marnie to widzę.
UsuńNie próbowałam. Marnie to widzę.
Usuń