piątek, 25 maja 2012

Pasztet z soi i szpinaku

Coś do chleba.
 

Pasztet z soi i szpinaku 
- ziarno soi (namoczone przez noc) -dałam pół opakowania i do tego końcówkę z mieszanki (soja,ciecierzyca,fasola itp. do kupienia w większych marketach)
- pół opakowania szpinaku mrożonego
- pół opakowania brokułu mrożonego
- 2 jajka
                         - 3 ząbki czosnku                     
- przyprawy

 Soję gotujemy a później blenderujemy (lub w Thermomixie). Warzywa mrożone dajemy do garnka z pół szklanki wody, gotujemy aż zmiękną. Mielimy z czosnkiem, dodajemy do masy sojowej. Wszystko solidnie przyprawiamy (u mnie: ziarenko smaku, bazylia, pieprz ziołowy) i dodajemy dwa jajka-mieszamy. Wykładamy do foremki (keksówki). Pieczemy 45-55minut w temp. 180 stopni /wentylator i dolna grzałka/.
 Podałam z zielonym ogórkiem i oliwkami. Po ostudzeniu można zapakować w pudełeczko i trzymać w lodówce około tygodnia. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...