Jeśli makaron, to wiadomo, że będzie szybko i smacznie. Danie idealnie nadaje się do spakowania w pudełko typu "lunch box" i skonsumowania w pracy.
Na porcje dla 2 osób potrzebujemy:
3/4 opakowania makaronu np. muszelki durum (Mamma Mia!)
6 dużych pieczarek
500 g brokuła
2 garści liści szpinaku
duży, gęsty jogurt naturalny
ząbek czosnku
sól i pieprz
łyżka oleju rzepakowego
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojonego w różyczki brokuła i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Warto w tym momencie doprawić warzywa. Liście szpinaku przelewamy zimną wodą, odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy na gorącą patelnię. Trzymamy pod przykryciem do tzw. "zwiędnięcia" czyli około 3-4 minut. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy mieszając zmiażdżony czosnek z jogurtem i przyprawami (oczywiście można dać więcej czosnku, ale jeśli mamy zamiar jeść to danie w pracy to może lepiej się powstrzymać...). Na talerz nakładamy makaron, warzywa z patelni i zalewamy to sosem.
Smacznego!
musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńtak przyrządzony makaron to ja lubię, robiłam już nie raz :) jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTeż tak jadłam ;) Dzięki za przypomnienie, zrobię w poniedziałek do pracy ;).
OdpowiedzUsuńmoja Mama robi podobną, tylko bez makaronu :D dziękuję za udział w akcji, pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńW sam raz na uczelnię ;) Takie danie między zajęciami to skarb! Dodaję do akcji i pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:)wiem już co jutro będę zajadała w pracy:)
OdpowiedzUsuń