piątek, 25 października 2013

Aromatyczny makaron do pracy

Jeśli makaron, to wiadomo, że będzie szybko i smacznie. Danie idealnie nadaje się do spakowania w pudełko typu "lunch box" i skonsumowania w pracy. 

Na porcje dla 2 osób potrzebujemy:

3/4 opakowania makaronu np. muszelki durum (Mamma Mia!)
6 dużych pieczarek
500 g brokuła
2 garści liści szpinaku
duży, gęsty jogurt naturalny
ząbek czosnku
sól i pieprz
łyżka oleju rzepakowego

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojonego w różyczki brokuła i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Warto w tym momencie doprawić warzywa. Liście szpinaku przelewamy zimną wodą, odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy na gorącą patelnię. Trzymamy pod przykryciem do tzw. "zwiędnięcia" czyli około 3-4 minut. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy mieszając zmiażdżony czosnek z jogurtem i przyprawami (oczywiście można dać więcej czosnku, ale jeśli mamy zamiar jeść to danie w pracy to może lepiej się powstrzymać...). Na talerz nakładamy makaron, warzywa z patelni i zalewamy to sosem. 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. tak przyrządzony makaron to ja lubię, robiłam już nie raz :) jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak jadłam ;) Dzięki za przypomnienie, zrobię w poniedziałek do pracy ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. moja Mama robi podobną, tylko bez makaronu :D dziękuję za udział w akcji, pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sam raz na uczelnię ;) Takie danie między zajęciami to skarb! Dodaję do akcji i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł:)wiem już co jutro będę zajadała w pracy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...