piątek, 4 października 2013

Bezglutenowe placki z cukinii

Rzadko jadam placki na słono, ale ten przepis musiałam wypróbować - no i nie zawiodłam się. Dodatek małych grzanek z oliwą i czosnkiem sprawił, że danie stało się bardziej sycące, a pomidorowo-paprykowy, gorący sos, którym polałam placki po ich wcześniejszym sfotografowaniu miło rozgrzał mnie od środka. 
Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku 
- został przerobiony na bezglutenowy. 
W oryginale przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia grecka".

Z podanych proporcji uzyskamy około 15-20 placków, im mniejsze tym lepiej się pieką ;)

750 g cukinii
cebula
pół szklanki mąki np. jaglanej*
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
3 jajka
2 ząbki czosnku
zielone zioła świeże lub suszone (oregano, tymianek, bazylia, pietruszka, koperek - u mnie suszone firmy Marsyl)
przyprawy - sól, pieprz
olej do smażenia - u mnie kokosowy 

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę szatkujemy na drobną kostkę. Jajka miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy do nich cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy oraz mąki i odciśniętą z soku cukinię. Mieszamy całość łyżką. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, aż placki zrobią się złociste. 

Im ciasto dłużej stoi tym więcej soku puszcza cukinia i trzeba zagęszczać mąką, także ja sobie smażyłam na dwie patelnie i poszło mi raz, dwa. 

*nie miałam gotowej mąki, więc w Thermomixie zmieliłam pół szklanki kaszy jaglanej, wystarczyło 20 sekund na pozycji Turbo i moim oczom ukazała się złocista mączka.

13 komentarzy:

  1. Rozgrzewające dania jak najbardziej porządane, w takiej formie również ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zwykła mąka też może być zamiast tej jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia i kasza jaglana i jeszcze z wykorzystaniem mojego thermomixa... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię smażyć na kokosowym. Znacznie bardziej smakują mi placki przygotowane na bardziej neutralnym w smaku oleju rzepakowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Parę zamian: mąka kukurydziana, dynia i dodatek curry, smażone na oleju rzepakowym. Wyszło rewelacyjnie i bardzo szybko znikło ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też zamieniłam cukinię na dynię, a smażyłam na oleju ryżowym ;) sosu w końcu nie zrobiłam ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się przepis :). Myślisz, że zamiast mąki jaglanej mogę wykorzystać gryczaną? Jeszcze mam pytanie o olej kokosowy - słyszałam, że lepiej używać go tylko na zimno, a piszesz o smażeniu na nim? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. To, że cukinia puszcza sok, jest naturalne, jednak są też sposoby, żeby ciasto nie było wodniste, wtedy też chłonie mniej tłuszczu :)) Po przekrojeniu cukinii na pół wzdłuż wystarczy usunąć pestki łyżeczką oraz dodatkowo dobrze jest odstawić startą cukinie na 20 min, a później odcisnąć sok na sitku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Placki są przepyszne, wypróbowałam je, bo zachęciła mnie ta 'mąka jaglana', zamiast ogromnych ilości zwykłej mąki, jakie widzę w większości przepisów :)
    Podaję linka http://liskowelove.blogspot.com/2014/08/placki-z-cukinii.html :) Adnotacja o tym, skąd wzięłam przepis, też oczywiście jest.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha wyszly!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja polecam dodać do ciasta natki pietruszki, garść koperku oraz szczypiorki oraz bym zapomniała 2 duze marchewki starte na duzych oczkach. Sos tza-tziki: jogurt grecki, sól, pieprz, czosnek oraz koperek- całość schłodzić w lodówce przed nałożeniem na placki. Pyszotaaa:-) polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...