niedziela, 5 stycznia 2014

Kotlety ryżowe z dodatkiem amarantusa

Fajnie się smażyły, nie rozwalały się mimo braku jajka. Konsystencja ich jednak jest dość specyficzna, bo zmielony ryż troszkę obkleja zęby i na pewno nie każdemu może to odpowiadać. Mnie nie przeszkadzało, jednak lojalnie uprzedzam, żeby później nie było gadania ;)


Składniki na ok. 14 kotletów

200 g ryżu (np. jaśminowy Kupiec)
5 łyżek ziaren amarantusa (EkoProdukt)
duża cebula
łyżka oleju do smażenia cebuli
200 g kapusty kiszonej 
przyprawy
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Kapustę obgotowujemy przez około 40 minut. Jeżeli mamy ryż w woreczkach to przecinamy je i ziarenka wysypujemy bezpośrednio do garnka. Ryż i amarantus gotujemy razem w rondelku, aż wchłoną całą wodę.Cebulę szatkujemy i zezłacamy na łyżce oleju. Dodajemy odsączoną, ugotowaną kapustę i całość smażymy z przyprawami przez ok. 10 minut. *Ja przygotowałam sobie więcej kapusty, którą potem użyłam jako dodatek do obiadu, część powędrowała natomiast do środka kotletów.

Ryż, amarantus i kapustę miksujemy na w miarę gładką masę, doprawiamy w razie konieczności. Nabieramy masę do dłoni, obtaczamy ją w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 


5 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, w dodatku z amarantusem... dodaję do listy

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne kotleciki! Jestem fanką ogromną wege kotlecików, a Ty jesteś ich mistrzynią! Amarantusa muszę w końcu zakupić!
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam godzinę temu w rossmanie i będę teraz robić kotleciki

      Usuń
  3. Takich kotletów jeszcze nie jadłem - ale wyglądają przepięknie i tak smakowicie, że się skuszę - zapisuje i będą robione ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na kotlety, podpisuje się pod nimi obydwiema rękoma :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...