środa, 13 maja 2015

Jarmużowe pesto

Coraz częściej sięgam po jarmuż, już nie tylko do koktajli! Zaczynam przekonywać się do potraw z jego wykorzystaniem i jestem na dobrej drodze, żeby ta zielona roślina znalazła stałe miejsce w naszej kuchni. Dziś zapraszam Was na pesto, które przygotowałam w Thermomixie. Część wymieszałam z makaronem, a część zjedliśmy rozsmarowane na chlebie z dodatkiem oliwek i kiełków. 

Składniki
(inspiracja Jadłonomia)

2 szklanki pociętych liści jarmużu (około 4 sporych garści)
1/2 szklanki nerkowców
1/3 szklanki oleju lub oliwy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz

Jarmuż umyć i osuszyć. Nerkowce podprażyć na suchej patelni. Jeśli używamy Thermomixa lub innego silnego urządzenia miksującego to wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie zmiksujemy. Podajemy z ugotowanym makaronem lub jako dodatek do kanapek.


4 komentarze:

  1. Jarmuż najbardziej lubię duszony, a takie pesto chętnie widziałabym w moim makaronie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, uwielbiam pesto a z jarmużu jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...