sobota, 8 września 2012

Nutella śliwkowa z karobem i stevią (bardzo dietetyczna)

Nutella śliwkowa. Śmiesznie brzmi, ale jest pyszna i moim zdaniem dość zdrowa, choć wiadomo, że owoce poddawane obróbce termicznej tracą dużo witamin, ale niestety 10 kg śliwek nie przejemy zanim się zepsują więc trzeba było trochę "zawekować".

Postawiłam na nutellę - idealną do gofrów, naleśników, na tosty, placki lub kanapki.


Do jej przygotowania użyłam

2 kg śliwek węgierek (bez pestek)
3 łyżki stevii w płynie (firmy SteviGold)
30 gram karobu (dostępny w sklepie Ekolandia)
20 gram kakao (typu DecoMorreno, odtłuszczone)


Śliwki umyłam, wypestkowałam i zmieliłam w Thermomixie (na dwa razy bo się nie mieściły) 10 sekund pozycja 8-9. Nastawiłam temperaturę 100 stopni, czas godzinę i pozycja obrotów nr 2. Po tym czasie dodałam stevię i nastawiłam znowu takie same parametry a 10 minut przed końcem smażenia dodałam karob i kakao.

W wersji tradycyjnej należy smażyć śliwki (wcześniej przeciśnięte przez maszynkę lub potraktowane blenderem) 2 godziny (po godzinie dodać stevię, a na 10 minut przed końcem smażenia dodać karob i kakao).

Po 2 godzinach smażenia należy nutellę przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, zostawić na 15-20 minut. 

Słów kilka o KAROBIE (więcej TUTAJ - ekolandia24.pl)
"Karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm. Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Karob jest pomocny także w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergie i dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny). Wspomaga również odporność organizmu, wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej. Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne."

 Karob możemy stosować jako dodatek do deserów, kremów oraz do wypieków (karob nadaje im ciemną barwę). Kiedy używamy go zamiast kakao zmniejszamy proporcję podaną w przepisie o polowe.

Karob w kuchniDo zdjęcia jest "ciężkie" czarne i gęste, no w sumie nie mam pomysłu na zdjęcie, dlatego pokażę Wam jak wygląda nutella na plackach z serka wiejskiego. 

6 komentarzy:

  1. a w smaku zbliżone jest bardziej do nutteli czy do powideł śliwowych?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardziej do powideł, do nutelli brakuje tu posmaku orzechów

    OdpowiedzUsuń
  3. śliwki świetnie się komponują z orzechami włoskimi - ja bym spróbowała dodać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie to wygląda mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna propozycja, zwłaszcza, że tyle zdrowych składników. A tak z tymi witaminami nie ma się co przejmować. Fakt, że po obróbce cieplnej wit C dużo się traci tylko,że z surowych warzyw i owoców ta witaminka nie wchłania się wbrew pozorom w całości. Np. dzieci, wiele surowych produktów po prostu przez nie " przelatuje" a podane ugotowane czy upieczone są bardziej wartościowe i strawne.
    Tak słyszałam lecz dietetykiem nie jestem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...