Orzechy - pamiętam, że kiedyś ich nie lubiłam. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich życia, prawie codziennie lądują na moim talerzu, a to jako przekąska, a to jako dodatek do śniadania lub deseru. Wiele razy ze zmielonych orzechów robiłam pesto do makaronu i wcinałam je w porze obiadowej. Dziś zobaczycie, że z orzechów można także zrobić omleta - a dokładniej z mąki orzechowej, którą w stałej ofercie posiada sklep BadaPak.
Składniki na omleta
2 czubate łyżki mąki orzechowej
2 jajka
3 łyżki mleka
odrobina stevii Stevija
szczypta soli
Z białek i soli ubić sztywną pianę, pozostałe składniki wymieszać łyżką. Przełożyć do nich pianę i delikatnie połączyć. Przelać na rozgrzaną patelnię (można dać kropelkę oleju). Smażyć do zarumienienia pod przykryciem na niewielkim ogniu, w razie konieczności przełożyć na drugą stronę.
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie domowy dżem truskawkowy, "mąka" orzechowa oraz kilka sztuk chrupiących orzechów (nerkowców, migdałów i laskowych).
orzechowy omlet musi smakować obłędnie! czas się wyposażyć w taką mąkę i zasmakować w tak pysznym śniadaniu :) widzę nerkowce <3
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam orzechy , gdyby nie tylko ta moja wysypka to jadłabym je kilogramami <3
OdpowiedzUsuńmam mąkę orzechową, więc na pewno zrobię ten omlet ;)
OdpowiedzUsuńJa też nie mogę żyć bez orzechów. Oprócz brazyliskich, za nimi nie przepadam, ale reszta to pokarm bogów :)
OdpowiedzUsuńJa nie prawie codziennie, a zawsze codziennie. Choć do mąk orzechowych jeszcze dostępu nie miałam ;)
OdpowiedzUsuńJajka chyba nie są wege... czy coś pomyliłam?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, nie doczytałam, że jesteś wegetarianką nie weganką. Mój błąd.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)