
Podejrzewam, że ten "cud", który sprawił, że placki ziemniaczane mogą być praktycznie bez tłuszczu to 2 duże jaja i owa kasza. No to co? Jemy!
Przepis podpatrzony z bloga Czerwień i błękit
Składniki na ok. 20 placków
150 g obranych ziemniaków
150 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej np. z BadaPak
200 g jogurtu greckiego /pół dużego opakowania/
2 duże lub 3 małe jajka
2 czubate łyżki mąki
przyprawy (u mnie mieszanka do frytek)
olej do smażenia
dodatkowo np. oliwki, papryka, ser mozzarella

Ziemniaki obrać i zmiksować kilka sekund na obrotach 6-7. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia (około 20 sekund pozycja 4-6). Powstałą masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, smażyć na złoty kolor. Gdy patelnia będzie już mocno rozgrzana można, a nawet należy spróbować smażyć placki bez tłuszczu, u mnie się udało!
Dodatkowo można usmażone placki położyć na blachę z papierem do pieczenia, obłożyć mozzarellą, oliwkami i papryką i zapiec w piekarniku do roztopienia sera.
Placki podawać z sosem czosnkowym zrobionym z pozostałego jogurtu i 2 ząbków czosnku.
Z kaszą jaglaną nigdy nie jadłam i nawet zwykłych ziemniaczanych nie jadłam już kilka lat :P Przepis jest bardzo ciekawy, a placki wyglądają fajnie (nie lubię takich ociekających tłuszczem, dlatego wszystko co mogę smażę beztłuszczowo :))
OdpowiedzUsuńOch, jak dawno nie jadłam placków ziemniaczanych....Kiedyś robiłam takie pieczone w piekarniku. Wiem, że i Ty takie robiłaś. Ciekawy jest ten dodatek kaszy i skoro da się usmażyć beztłuszczowo, to warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńWielokrotnie robiłam pieczone i takie z patelni na minimalnej ilości tłuszczu i mąki ale z kaszą jaglaną nie próbowałam. Bardzo ciekawy patent :)
OdpowiedzUsuńWlasnie wypróbowane :) rzeczywiście udało sie bez tłuszczu, świetny pomysł i placki pyszne. Tylko moje nie takie ładne jak Twoje niestety ;)
OdpowiedzUsuń