Dziś Tłusty Czwartek. Nie smażyłam nigdy pączków czy faworków i jakoś nie czuję takiej potrzeby. Czekam na sklepowego pączka, którego mam nadzieję przywiezie mi Mąż...jak nie przywiezie to trudno, zjem muffinkę, albo dwie.
Przepis pochodzi z kalendarza Thermomixa na 2014 rok, zrobiłam niewielkie modyfikacje ale efekt końcowy jest przepyszny i zdecydowanie do powtórzenia.
Według wyliczeń autorów przepisu jedna muffinka ma około 200 kalorii więc całkiem sporo. No ale nie jest to wypiek z serii "bez kalorii ale też bez smaku" - aromat cynamonu unosi się w kuchni przy pieczeniu a ciepła muffinka rozpływa się w ustach i jest przyjemnie słodka. Myślę, że można jeszcze trochę okroić ilość cukru/syropu z agawy, bo morele szczególnie te naturalnie suszone, ciemne i mięsiste są bardzo słodkie.
Składniki na ok.12-15 muffinek
Składniki mokre
2 jaja
200 g mleka
55 g oleju
40 g cukru trzcinowego
100 g syropu z agawy
Składniki suche
230 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
łyżka cynamonu
80 g płatków owsianych lub tak jak w moim przypadku musli orkiszowe Lo z jagodami goji Sante
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Morele szatkujemy na drobną kostkę. W misce mieszamy jaja, olej, mleko, cukier, syrop z agawy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sól, cynamon i płatki - wsypujemy je do mokrych składników wraz z pokrojonymi morelami. Łączymy energicznie mieszając łyżką do połączenia składników. Przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 25-30 minut w temp.180 stopni C.
Przepis z wykorzystaniem urządzenia Thermomix widoczny na poniższym zdjęciu.
Całość zajmuje nam 40 minut, 10 minut przygotowanie i 30 pieczenie. U mnie jak widać wystarczyłoby spokojnie 22 minuty, bo góra już zaczynała się przypiekać mimo, że nastawiłam piekarnik na 25 minut.
Szybkie i pyszne muffiny na śniadanie dla dzieciaków - polecam serdecznie!
pyszne muffinki, idealne na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuń