wtorek, 17 lutego 2015

Placuszki z mascarpone

Idzie wiosna! Mimo, że na dworze temperatura poniżej zera to przepiękne słońce daje nadzieję na rychłe pożegnanie zimy. W taki słoneczny poranek z przyjemnością można postać chwilę przy patelni. Placuszki z mascarpone są niezwykle delikatne i puszyste. Komponują się rewelacyjnie z syropem z agawy lub klonowym. 
Przepis znaleziony u Głodomorka.

Składniki na ok.12-15 placków

60 g mascarpone
pół szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
1/4 szklanki mleka sojowego waniliowego (wtedy nie trzeba dosładzać masy)

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy Smażymy na beztłuszczowej patelni aż pojawią się dziurki, wtedy obracamy.

Taka porcja to syte śniadanie, a z dodatkiem owoców i szklanki mleka sojowego w dodatku pełnowartościowe.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Obłędne te placuszki! :)
    Jak z mascarpone, to musiały być niezwykle kremowe! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mleko sojowe mogę zastąpić zwykłym mlekiem ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...