wtorek, 8 stycznia 2013

Jaglana z żurawiną

Nic nie poradzę na to, że uwielbiam taki misz-masz w miseczce, lubię wrzucić łyżkę tego, łyżkę tamtego - dziś na śniadanie proponuję kaszę jaglaną z żurawiną, serkiem homogenizowanym naturalnym wymieszanym z cynamonem oraz wkrojonego banana. A dlaczego takie zestawienie? Poczytajcie:

Kasza jaglana - posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g – 346kcal). Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów. Krzem wpływa też na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi ok. 5-20 mg, to niewiele, a i tak większość osób ma niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi właśnie w niewłaściwej, zbyt “bogatej”, wysokobiałkowej diecie, składającej się z mięsa i jego przetworów, gdzie krzemu prawie nie ma, podobnie jak w rybach, drobiu, serach.*

Żurawina - jagody żurawiny zawierają znaczną ilość witamin: A i C, oraz z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Po za tym zawierają karotenoidy (czyli naturalne przeciwutleniacze tak cenione w profilaktyce nowotworowej), sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy (wróg szkorbutu) i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Te małe czerwone kuleczki gromadzą również pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany. Właściwości aseptyczne wynikające z obecności kwasu benzoesowego powodują nadzwyczajną zdolność przechowywania się owoców.*

Cynamon - przyprawa o słodkawo-korzennym, lekko piekącym smaku i silnym aromacie, ma nie tylko właściwości afrodyzjakalne, ale również zdrowotne. Zapobiega chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. 

Składniki na miseczkę śniadaniową:

szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej (u mnie firmy SANTE)
5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego (np. Pilos z Lidla)
łyżeczka cynamonu (bogatą ofertę przypraw znajdziecie u producenta, firmy Marsyl)
łyżka miodu (u mnie rzepakowy)
garść żurawiny (polecam tą z firmy DorBio)
banan
kilka orzechów z mieszanki Lidl'a

Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę wsypujemy na dno miseczki, zalewamy serkiem, który wcześniej mieszamy z cynamonem i miodem, dokładamy pokrojonego w plastry banana i obsypujemy żurawiną.
Jeśli używamy kaszy, która stała w lodówce i mocno się zbryliła należy ją zmiksować np. w Thermomixie, wtedy staje się idealnie gładka. 

14 komentarzy:

  1. ta mieszanka z Lidl'a, to jest to samo co mieszanka studencka??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, to są takie mieszanki orzechów za 5,49 zł (z tego co pamiętam) i tam są tylko orzechy i rodzynki bez siarki - nie nazywa się to mieszanką studencką, opakowanie jest takie zielono-niebieski i leżą obok precli, paluszków i popcornu (w tej alejce znaczy się) ;)

      Usuń
  2. misz masz z jaglanką lubię bardzo też!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne śniadanko i śliczne zdjęcie, mieszanka orzechów z lidla została mi jeszcze po świętach, na pewno wykorzystam do takich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne zdjęcia, aż chciałoby się schrupać. Podziwiam Cię, że masz energię, aby robić takie pyszności. Przypomniałaś mi o żurawinie, muszę sobie kupić koniecznie. Pasuje do zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dopiero niedawno odkryłam jak genialnie smakuje jaglanka;) z takimi dodatkami musiała być przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobnie wyglądało moje dzisiejsze śniadanie - jaglanka z kakao i bananem :) Pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mm uwielbiam takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zainspirowana Twoim przepisem zrobiłam sobie dzisiaj jaglankę na kolację ;) Na spód jaglanka, na to serek homo i pomarańcze na wierzchu. Była pyyyszna :p
    Pozdrawiam.
    CzterolistnaKoniczynka z Vitalii ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem ile kalorii ma to danie,wygląda zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy żurawina jest suszona bez cukru czy jednak ta z cukrem? Jeśli możesz polecić gdzie kupić tą bez cukru suszoną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hymmm pewnie ma i olej i cukier - niestety, ale dla pewności zapytam jeszcze pracowników sklepu DorBio bo a nóż widelec jest u nich taki cud co to jet zupełnie naturalny ;)

      Usuń
  11. Czy wiadomo już coś z żurawiną z DorBio? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam już informacje, żurawina z DorBio ma cukier, ale inny zaprzyjaźniony sklep BadaPak posiada niesłodzoną o tutaj http://www.badapak.pl/zurawina-cala-suszona-nieslodzona

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...