czwartek, 17 stycznia 2013

Kotlety jęczmienno-gryczane i ryż z marchewką i groszkiem

Szybkie danie, jeśli kasze przygotujemy sobie dzień wcześniej. Przygotowanie całości zajmuje wówczas ok. 30 minut. 

Kotletów wychodzi ok. 8 dużych sztuk, rukoli robimy wg uznania - ja na 2 porcje używam pół opakowania (kupuję rukolę w Lidlu), a ryżu z firmy SYS, który już od razu jest z marchewką i groszkiem użyłam jeden woreczek na 2 osoby, choć uwzględniając, że mój Mąż po obiedzie zasiada od razu do deseru i nigdy nie objada się tak do pełna. Także dla bardziej wygłodniałego towarzystwa obiadowego zrobić po woreczku :)

Kotlety jęczmienno-gryczane

woreczek kaszy jęczmiennej (polecam firmę Kupiec)
woreczek kaszy gryczanej (polecam firmę Kupiec)
ćwierć selera
korzeń pietruszki
cebula
2 jajka
przyprawy

olej do smażenia
otręby do panierowania (u mnie firma Kupiec)

Kasze ugotować wysypując je z woreczków do jednego rondelka, posolić wodę i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Seler,  pietruszkę i cebulę zetrzeć na tarce (ja używam do tego Thermomixa, 5 sekund i gotowe...) przysmażyć warzywa na patelni, tak żeby zmiękły. Połączyć ze sobą warzywa, kasze, jajka i przyprawy - u mnie w Thermomixie, ok minuty mielienia z pomocą kopystki, nie wiem ile czasu ręcznym blenderem, ale do uzyskania w miarę jednolitej masy. Z ciasta formować w dłoni duże kotlety, obtaczać je w otrębach i kłaść na rozgrzany olej, obsmażać z dwóch stron na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Podczas smażenia kotletów nastawiamy gotową mieszankę firmy SYS - ryż z marchewką i groszkiem - postępując zgodnie z instrukcją zajmuje nam to ok. 25 minut. 

Robimy szybką sałatę z rukoli i papryki żółtej (pokrojonej w kostkę) dodając 2 ząbki czosnku i łyżkę oliwy, oraz sól do smaku.

Smacznego!

Jednocześnie przypominam o konkursie w którym możecie wygrać smaczne zestawy ufundowane przez firmę SyS - wystarczy dokończyć zdanie...a jakie? Zobaczcie TUTAJ /klik/

9 komentarzy:

  1. Pyszności. Zapisuje przepis do odtworzenia : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Zapisuje przepis do odtworzenia : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Zapisuje przepis do odtworzenia : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Zapisuje przepis do odtworzenia : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają! Muszę ich w końcu spróbować :) zapraszam do siebie na konkurs ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie otręby do panierowania? pszenne?

    OdpowiedzUsuń
  7. zepsułam 4 pierwsze :P nie lepily mi sie, dopiero doczytałam, ze trzeba je utrzec na jednolitą masę, ale przy okazji dodałam bułkę tartą, chyba niepotrzebnie :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...