sobota, 26 stycznia 2013

Ryż z bananami i jagodami goji

Propozycja śniadaniowa, zdrowa, lekka, bez tłuszczu i bez cukru. Z małym ryżem Sonko Sushi świetnie komponuje się miękki banan i jagody goji. 

Składniki na 1 porcję śniadaniową

woreczek ryżu Sonko sushi
banan
garstka jagód goji (do kupienia w DorBio)
3 łyżki płatków lnianych (EkoProdukt)
woda

Ryż przepłukać na sitku, rozciąć woreczek i przesypać do małego rondelka, zalać wodą tylko do zakrycia powierzchni ryżu. Doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby dolać wody. Banana pokroić w plasterki i dołożyć do gotującego się ryżu wraz z jagodami i płatkami lnianymi. Dusić razem ok. 5-10 minut. Przełożyć do miseczki.

 Smacznego!


Słów kilka o jagodach goji:

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Goji kontrolują zawartość tłuszczu w organizmie.

Jagody goji poprawiają proces widzenia - wyostrzają wzrok i zapobiegają chorobom oczu - m.in. katarakcie, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają i wspomagają funkcjonowanie wątroby i nerek. W świecie azjatyckim jagody uznano za środek poprawiający potencję i wzmagający doznania seksualne.

Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata. Posiadają w swoim składzie witaminę A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. German (posiada działanie antyrakowe). Są kompletnym źródłem białka. Czy wiecie, że w jagodach goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku? Posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza? Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie? Zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda?

Goji to szczęśliwe jagody. Smaczne i zdrowe. Obfitują w wartościowe składniki odżywcze: duże ilości beta-karotenu, wszystkie z 8 podstawowych aminokwasów oraz liczne mikroelementy.

10 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo smaczne śniadanko, trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super suuuper!!! U mnie też ryżyk ale troszkę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite!:) dziękuję za przesyłkę:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. słodko, zdrowo, sycąco ... idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. otrębusie *-* ryż na słodko - mniam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, co Pani sądzi o gotowych kotletach sojowych Orico czy innych tego typu? Jak mogłabym zastąpić codzienną bułkę do szkoły czymś innym oprócz jogurtów i sałatek?
    Pozdrawiam Serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowe kotlety firmy Orico są zawsze w mojej kuchni, szybko sie je przygotowuje, nie sa twarde i odpowiednie przyprawy zmieniaja je w przepyszne kotlety. Bulka sama w sobie nie jest zła, jesli nie jada sie jej codziennie na 2 posilki;) popatrz sobie na moje wpisy z menu (w wyszukiwarke bloga wpisz "menu") to zobaczysz co ja jadam na sniadania, rzadko siegam po pieczywo ale jest tyle alternatyw ze nie ma zbyt wielkiego problemu z zamiennikiem, polecam musli do jogurtu, orzechy, banany, ryze na slodko lub kasze jaglaną....na blogu sporo podpiwiedzi;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...