środa, 15 sierpnia 2012

Placuszki ryżowe

Fajnie mieć weekend w środku tygodnia?
Ja mam weekend od półtora miesiąca i marzę o powrocie do pracy. Dziwna jestem -  wiem. 
Ale już 28 sierpnia rada pedagogiczna, jupi! ;)

Wolny dzień pozwala pobawić się chwilę w quchni, śniadanko do łóżka.

Składanki:

- szklanka ugotowanego wcześniej ryżu (u mnie sushi Sonko)
-3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- mały jogurt owocowy lub serek homogenizowany (u mnie serek straciatella)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo kilka pokruszonych tabletek słodzika ze stevii - u mnie 5 sztuk
Propozycja Ekożerców

 Ryż "rozdrobnić" widelcem, aby miał konsystencję sypką. Jajka wymieszać ze stevią, dodać pozostałe składniki wraz z ryżem. Wymieszać do połączenia. Smażyć na patelni z obu stron pod przykryciem, wtedy nie trzeba używać oleju (wystarczy przed pierwszym nałożeniem ciasta lekko posmarować patelnię).

Z podanych proporcji wychodzi 12 placuszków.

Do tego duża Inka z mlekiem 0,5% i kawałek arbuza. 
Żyć nie umierać!

PRZYPOMINAM, ŻE MOŻNA GŁOSOWAĆ NA MOJE PRZEPISY TUTAJ,
WYSTARCZY KLIKNĄĆ LUBIĘ TO PRZY ZDJĘCIACH PODPISANYCH JAKO QuchniaWege

4 komentarze:

  1. Nigdy takich nie robiłam. Apetycznie wyglądają;)
    Jeśli lubisz ryż, zapraszam do konkursu u mnie;)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. przerobiłam trochę przepis, bo miałam ochotę na słoną obiadową wersje, wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Cieszę się że eksperymentujecie z przepisami! O to chodzi!!

      Usuń
  3. świetny pomysł na wykorzystanie ryżu (akurat zalegał mi po wczorajszym obiedzie). Placuszki bardzo dobre, zjedliśmy z dżemem własnej roboty i ciepłym mlekiem. Promyk słońca w tak ponury dzień :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...