piątek, 17 sierpnia 2012

Chleb Niedzicki z amarantusem (1,6 kg)

Nasz kolejny chleb drożdżowy, zrobiony z "gotowej" mieszanki mąk (pszennej, żytniej i amarantusowej oraz soli) do której należy dodać drożdże, ciepłą wodę oraz ulubione ziarenka.

Mieszankę kupiliśmy w InterMarche za 5 zł z groszami, w zamian otrzymaliśmy frajdę z zabawy przy wyrabianiu, czekaniu, pieczeniu i konsumowaniu chrupiącego jeszcze chlebka, a także ponad 1,5 kg bochenek, który zawładnął naszymi podniebieniami.

Sposób zrobienia

24 g drożdży świeżych
680 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
garść pestek słonecznika

Mieszankę przygotowujemy dokładnie tak jak jest napisane na odwrocie opakowania, włącznie z precyzyjnym czekaniem na wyrośnięcie chlebka. Samo wyrastanie zajmuje ponad godzinę, ale warto poczekać.

My przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarowaliśmy wierzch oliwą, dzięki czemu skórka była brązowa i chrupiąca.

Po 40 minutach z piekarnika wyciągnęliśmy takie cudo:

Z przyjemnością zgłaszamy do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...