środa, 10 października 2012

Ryż z jabłkami

Obdarowani dwoma skrzynkami jabłek jemy je na śniadanie, obiad i kolację ;)
Dziś zapraszam na danie, które można zabrać do pracy, ponieważ nadaje się zarówno do zjedzenia na ciepło jak i na zimno. Z dodatkami można dowolnie kombinować, ja zrobiłam wersję bardzo uproszczoną, dodałam tylko rodzynki i cynamon, jednakże polecam dodać orzechy włoskie, migdały, ewentualnie żurawinę.

Składniki dla 2 osób

woreczek ryżu (u mnie amerykański firmy SONKO)
2 duże jabłka 
2 łyżki rodzynek
opcjonalnie łyżka miodu (jeśli jabłka są słodkie to nie trzeba)
płaska łyżeczka cynamonu


Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jabłka potrzeć na tarce (razem ze skórką!) - ja do tego używam Thermomixa, wystarczy 5 sekund pozycja 6-7 i jabłka poszatkowane. Do jabłek dodać rodzynki, miód i cynamon i podgrzewać około 5 minut (używam do tego Thermomixa - 5 min. temp. 90stopni, pozycja 1). Wymieszać z ryżem.

Zgłaszam do akcji:
Słodkie jabłuszka

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. nie, wysypuję z woreczków i gotuję bez

      Usuń
  2. powiem szczerze, że dopiero niedawno na to wpadłam, w sumie jakby nie był sprawdzany ten woreczek przez różnych specjalistów zawszte to sztuczny twór...a po co, skoro woreczek jest fajnym miernikiem (właśnie nawet w przepisach) ale do gotowania zupełnie niepotrzebny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. suuuper! dzięki za pomysł na proste i apetyczne śniadanie :-)
    miałam iść jutro o suchym pysku do pracy, a tu w kilka minut mam gotowe śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kupiłam sobie nowe zestawy pojemników na różne produkty, trzeba będzie wypróbować i porwać do pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...