poniedziałek, 7 stycznia 2013

Tapioka i ja - podsumowanie akcji

Dostałam opakowanie tapioki ze sklepu Eko-Market, był to mój debiut z białymi kuleczkami, ale jak do tej pory całkiem udany! Akcja przeprowadzona na Vegespocie nie była oblegana, ale wiadomo, tapioka to nie makaron czy ziemniaki (choć tylko w naszym rozumieniu, bo w innych częściach świata jest właśnie tak pospolita jak nasze ziemniaki...)
Spróbujemy jeszcze poeksperymentować, bo pół opakowania mi zostało i czeka na inspiracje - może kolejna akcja?
Kilka słów o właściwościach tapioki:
 Tapioka zwraca uwagę większości klientów sklepów ze zdrową żywnością - nic dziwnego, bo małe, delikatne perełki wyglądają rzeczywiście intrygująco. Niestety, mało kto wie, jakie właściwości ma tapioka, jak należy ją przygotowywać i w jaki sposób spożywać.
Grysik z tapioki pochodzi z suszenia skrobi zawartej w bulwach manioku, rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i w Azji. Jest hypoalergiczna oraz bezsmakowa. Nie zawiera glutenu, dlatego poleca się ją szczególnie osobom zmagającym się z alergiami i nadwrażliwością układu pokarmowego. Pozbawiona jest ponadto szkodliwego cholesterolu, ma stosunkowo niewiele węglowodanów i białka, dlatego dania na bazie grysiku mogą spożywać także chorzy na miażdżycę czy osoby na specjalistycznych i odchudzających dietach.

Tapioka to produkt w 100% roślinny, dlatego sięgają po nią wegetarianie i weganie – jest ciekawym uzupełnieniem ich jadłospisu, a na blogach o zdrowej żywności i ekologicznym stylu życia można znaleźć informacje o tym, że odpowiednio przygotowana i doprawiona tapioka doskonale zastępuje pasty jajeczne, sery topione i inne podobne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Grysik tapioki służy przede wszystkim do wyrobu budyniów, legumin i kisielu. Za granicą robi się z niego pyszny bubble tea, czyli popularny deser herbaciany. Grysik ma działanie zagęszczające, dodaje się go więc do zup, sosów, musów, polew i lukrów, by zmienić ich konsystencję.

Tymczasem serdecznie dziękuję za dodanie tych przepisów:

Pomarańczowy deser z tapioki

quchniawege - QuchniaWege

Na przekór sesji - Karnawał! Przepis nagradzany

Cottien - Temperature

Pomarańczowo - bananowy deser z tapioki

edysqa - Co na wege obiad? Zapraszam do zdrowej, zielonej, wegańskiej kuchni.

Kokosowy pudding z tapioki

kikimora - Szpinakowa Wróżka - gotuj cruelty free

Dyniowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem i brzoskwinią

kikimora - Szpinakowa Wróżka - gotuj cruelty free

Deser cytrynowy z sosem miętowym

vegan_monkey - Vegan Monkey

Waniliowe mango

vegan_monkey - Vegan Monkey

Rocznicowy, jagodowy deser z tapioką

vegan_monkey - Vegan Monkey

4 komentarze:

  1. OOO!! bardzo się cieszę, mam nadzieję, że pochwalisz się swoimi wyczynami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że mogłam dodać tylko przepisy archiwalne. Niestety dostęp do tapioki jest słabiutki. A szkoda, bo jest taka pyszna! Nigdy nie robiłam nic innego niż puddingi, zainteresowałaś mnie tym opisem. Jak tylko ją dostanę, to pokombinuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od 10 stycznia rusza akcja na Durszlaku mam nadzieję, że zdążysz kupić tapiokę, polecam sklepy internetowe, jak np. Eko-Market (link masz powyżej w poście) tam mają na bieżąco a i cena nie jest wygórowana. Dziękuję za udział w akcji i liczę na udział durszlakowy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...