Sezon na młodą, polską kapustę dopiero się rozpoczyna, wszystko opóźnione w tym roku.
Młoda kapusta pojawia się w wielu domach - u niektórych z mięsem, u niektórych zabielana śmietaną, albo ze sporą ilością margaryny...U nas w domu króluje młoda kapusta z koperkiem w wersji light i nikt mi nie powie, że nie jest smaczna :)
My ją uwielbiamy!
Składniki podaję orientacyjnie, bo głowka kapusty może się różnić znacznie wielkością, więc po prostu napiszę Wam jak ja robię młodą kapustę, a Wy sami musicie dostosować wielkość składników:
2 główki młodej kapusty
4-5 młodych marchewek
duży pęczek koperku
łyżeczka oleju kokosowego
przyprawy (pieprz, sól)
Kapustę obrać z brzydkich liści, poszatkować główkę i dość obficie posolić. Odstawić i w tym czasie przygotować marchewkę - obrać i potrzeć na tarce. Koperek umyć i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej (aby stał się płynny), dodać warzywa i dusić razem z przyprawami co najmniej 40 minut. W zależności od tego jaką kapustę preferujemy (czy bardziej chrupiącą czy miękką) można ten czas wydłużyć, lub wyłączyć palnik po 40 minutach.
Podajemy samą lub z młodymi ziemniaczkami, na ciepło lub na zimno - nam smakuje w każdej postaci :)
Ja też robię z marchewką i koperkiem, szkoda by ją było psuć jakimiś tłustymi czy śmierdzącymi dodatkami :P
OdpowiedzUsuń