Lato 2013 można chyba uznać za jedno z bardziej upalnych ostatniej dekady, 30 stopni utrzymujące się kilka dni z rzędu. Ochłodzenie w takie dni musi być podwójne, nie ma rady :) Pamiętajcie też o swoich pociechach, dla nich wersja z kawą zbożową będzie idealna!
Składniki na 2 duże szklanki
200 ml mocnej kawy (u mnie orzechowa, 4 łyżeczki zalane wrzątkiem)
200 ml bardzo zimnego mleka
po gałce ulubionych lodów
2 kostki czekolady
Kawę zaparzamy, gdy się ostudzi wsadzamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem zalewamy ją mlekiem, przelewamy do wysokich szklanek, dodajemy lody i kruszymy czekoladę.
Moja rada - najlepiej zrobić sobie więcej kawowej bazy i trzymać ją w lodówce nawet 2 dni, w każdym momencie wystarczy tylko połączyć z mlekiem i dodatkami.
Wersja dla dzieci jest bardzo podobna, wystarczy kawową bazę przerobić na zbożową, no i pewnie dać 2 gałki lodów ;)
kawa jak marzenie *-*
OdpowiedzUsuńDla dzieci chyba jeszcze lepszą opcją byłoby zamiast kawy kakao, chyba, że już takie dziecko lubiące kawę to jest :D
OdpowiedzUsuńA pewnie! Masz rację...ja osobiście znam małych smakoszy zbożówki dlatego w ten deseń poszłam myślowo, a o kakao zapomniałam!
UsuńZdecydowanie Inka... wlasnie piję ale w wersji na cieplo bo sie ochlodzilo nad Bałtykiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzieciaki uwielbiają takie przysmaki, wiadomo nie można im podać kofeiny, ale lody i bita śmietana dla nich to zawsze frajda :) A ostatnio pomimo tego, że jest zima to będąc na urodzinach dostaliśmy właśnie taki zimny deser :) Świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuń