Ostatnimi czasy zrobiłam się "omletową queen" :) Zamiast stać i obracać np. 12-15 sztuk placuszków, wylewam całą masę na patelnię i mam jednego dużego placka. Mąka kukurydziana w której brak glutenu to niewątpliwy rarytas dla osób cierpiących na celiakię, czyli chorobę,w przebiegu której organizm nie toleruje glutenu. Mąka kukurydziana zawiera również wiele substancji odżywczych,takich jak białko oraz błonnik, który znacznie ułatwia trawienie. Ma również swoim składzie witaminy A, E oraz B, a także magnez fosfor, potas i selen. Omlet na bazie tej mąki ma piękny złocisty kolor, a w konsystencji przypomina biszkopt. Dodatek poszatkowanych suszonych moreli w cieście sprawia, że gdzieniegdzie jest ono mile wilgotne i słodkie. Suszone morele, te ciemne i bardzo słodkie kupuję kilogramami w sklepie BadaPak.
Obłożeniem omletu może być cokolwiek, to co lubicie, to co macie akurat w lodówce.
Składniki
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 suszonych moreli bez siarki (BadaPak)
szczypta soli
Jajka rozdzielamy na białko i żółtko, z białek i odrobiny soli ubijamy pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i pokrojone na małe kawałki morele. Mieszamy wszystko razem na wolnych obrotach miksera. Przelewamy na rozgrzaną patelnię (jeśli wiecie, że lubi przywierać to posmarujcie tłuszczem, u mnie nie trzeba). Smażymy na średniej mocy przez około 7-9 minut pod przykryciem.
Nie trzeba obracać, góra powinna się ładnie ściąć, jeśli tak się nie stanie to na kilkanaście sekund można obrócić.
Bardzo apetycznie! Ja jednak użyłabym chyba świeżych moreli ;)
OdpowiedzUsuńdobrze wiedzieć, że i z mąką kukurydzianą pysznie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńRobiłem omlet wg tego przepisu, choć nieco zmieniłem skład dodają łyżkę miodu, natomiast gotowy produkt polałém sokiem malinowym. Taki omlet smakował mi jeszcze bardziej. Co na to inne Panie i Panowie?
OdpowiedzUsuń