Szybka pasta na śniadanie, zmiksowana w Thermomixie,
przełożona na ciężki, zakwasowy chleb kupiony od "pani ze wsi". Do
tego plasterek pomidora, zmielony pieprz i odrobina siemienia lnianego w
kolorze złocistym. Zdrowe tłuszcze, białko i witaminy, do tego zbożowy błonnik.
Śniadanie idealne.
A do tego A do tego bio-musztarda z Primaviki wzbogacająca smak,
tym bardziej, że musztarda, poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w
gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga
trawienie, zwłaszcza tłuszczów.
Musztarda wywodzi się ze
starożytnego Rzymu. Powstała na początku naszej ery i od razu uznano ją za
przyprawę o właściwościach leczniczych. Zawdzięcza to głównie ziarnom gorczycy,
która jest świetnym lekarstwem na zaparcia, niestrawności, nieżyt żołądka i
jelit oraz inne zaburzenia trawienia. Działa oczyszczająco, przeciwbakteryjnie
i obniża ciśnienie krwi. *
pół awokado
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżeczki musztardy Bio Primavika
łyżka złocistego siemienia lnianego
Wszystkie składniki zmiksować na
gładką masę.
Kilka słów o awokado - więcej
znajdziecie tutaj.
Dla niektórych może być
zaskoczeniem, że jest to owoc, a nie warzywo. W niektórych rejonach świata
awokado nazywane jest gruszką aligatora ze względu na swój kształt oraz
ciemnozieloną, chropowatą skórkę.
Chociaż awokado zawiera dużo
kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Tłuszcze awokado są zdrowe dla
serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Poza tym, że awokado
faktycznie jest zdrowe, istnieje wiele sposobów, aby się nim cieszyć. Od kilku
przepisów na guacamole, poprzez dodawanie awokado do sałatek, aż po używanie go
jako zamiennik wędlin na kanapkach.
Byłoby idealnie kupować zawsze
organiczne, ale nie musimy tego robić w przypadku awokado.
Jak do tej pory nie ma awokado
genetycznie modyfikowanych, a Environmental Working Group na
swojej liście „czystej 15” (warzyw i owoców) zamieściła nie-organiczne awokado
jako owoce, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów.
a gdzie w sieci można zobaczyć tą listę?
OdpowiedzUsuńA np. tutaj - http://www.ewg.org/foodnews/summary.php
OdpowiedzUsuńu mnie rządzi musztarda francuska, uwielbiam ją i dodaje do sałat, rukoli i świeżego szpinaku; jest niezastąpiona
OdpowiedzUsuńFrancuska też jest pyszna i te jej strzelające ziarenka gorczycy! Ja ogólnie mało musztardy używam, a przygotowując ten przepis dowiedziałam się, że jest całkiem wartościowym dodatkiem, od którego wcale nie trzeba stronić.
UsuńKoniecznie muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, aż chyba też się skuszę ;)
OdpowiedzUsuń