środa, 7 sierpnia 2013

Spaghetti z czarną fasolą

Bardzo szybkie danie, jeśli mamy ugotowaną wcześniej fasolę, ewentualnie można użyć puszkowej, ale nie widziałam czarnej w takiej wersji. Danie idealne na upały, bo mało przy nim roboty, a na zimno smakuje równie dobrze jak prosto z patelni. A więc do dzieła!

Składniki na 2 porcje

2 szklanki czarnej fasoli dostępnej w sklepie BadaPak (ugotowanej wcześniej)
3/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego spaghetti
przecier pomidorowy w kartoniku
duża cebula + odrobina tłuszczu do smażenia
przyprawy (w tym sporo majeranku i koperku)

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy przecier pomidorowy z kartonika. Doprawiamy dość mocno. W osobnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, gdy jest już al'dente odcedzamy i przekładamy do patelni z pomidorowym sosem, dokładamy fasolę i mieszamy.

Voila!


Dlaczego proponuję przecier pomidorowy z kartonika - moim zdaniem jest to całkiem fajna alternatywa dla pomidorów z puszki, szczególnie do dań z makaronem, kiedy to spaghetti wchłania dużo sosu. A skład takich kartoników jest w porządku, ani konserwantów, ani cukru. Tylko jeść!

3 komentarze:

  1. mmm, kupię fasolę i zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. moje spaghetti właśnie się robi :) Zamiast czarnej fasoli użyję czerwonej, zobaczymy, jak to wyjdzie.
    Uwielbiam Twoje przepisy, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...