wtorek, 12 listopada 2013

Pesto z roszponki i orzechów pecan

Będę się chwalić - pomysł, aby wykorzystać sałatę roszponkę jako główny składnik pesto okazał się być strzałem w 10! Właśnie siedzę z najedzonym brzuchem i postanowiłam od razu się z Wami podzielić przepisem, biegnijcie po sałatę, zamawiajcie orzechy pecan w BadaPak i róbcie pyszny obiad!

Dlaczego z orzechami pecan? Te orzechy to prawdziwa skarbnica dla naszego dobrego zdrowia. Pełne białka, błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, E i K. Zjedzenie kilku sztuk pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na cynk i wit. B1. W smaku przypominają orzechy włoskie, lekko słodkawe, delikatne, bez goryczki. 

Składniki na 2 porcje obiadowe

120 g sałaty roszponki
30-40 g orzechów pecan (BadaPak)
2 łyżki oleju (u mnie kukurydziany firmy Oleofarm)
przyprawy (sól, tymianek, koperek, pieprz)

2-3 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

makaron świderki (np. durum z firmy Mamma Mia!)

Orzechy wraz z olejem rozdrabniamy w Thermomixie (lub blenderze). Dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą roszponkę i wspólnie miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji ("papka") - w Thermomixie wystarczyło 5 sekund na pozycji 7-9. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i od razu przekładamy do miski w której wcześniej umieściliśmy pesto z roszponki, całość mocno doprawiamy ziołami i solą z pieprzem. 


Można pokroić jajko ugotowane na twardo i obsypać nim danie przed podaniem na stół. 

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. najlepsze pesto jakie ostatnio widzialam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto pycha! Użyłam jako pastę do chleba i jestem zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...