Dlaczego jest tak, że taka sama miska zupy "normalnej" i zupy zmiksowanej na krem inaczej zapełnia żołądek? Oczywiście kremowa porcja "trzyma" nas dłużej, szybciej się najadamy i bardziej rozgrzewamy przy jedzeniu. Dodatek cheddara sprawia, że krem ziemniaczany staje się ostry i wyrazisty w smaku, a lekkie groszki owsiane idealnie dopełniają całości swoją "chrupkością" :)
Składniki
5 ziemniaków
2 marchewki
pietruszka (korzeń)
kawałek selera
kawałek pora
woda + ulubione przyprawy
ser cheddar starty na tarce
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą z przyprawami i gotujemy aż warzywa zmiękną. Miksujemy całość do uzyskania kremowej konsystencji. Po przelaniu do miseczek obsypujemy zupę startym cheddarem i groszkami ptysiowymi owsianymi.
Szybko, suto i zdrowo - smacznego!
Ślinka mi pociekła - uwielbiam kremy z dodatkiem cheddara a ziemniaczanej daaaawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń