Z namiętnością piekę dynię, co kilka dni nowa porcja. Z takim upieczonym miąższem można wyczyniać cuda, a najprościej wrzucić go o porannego koktajlu z kaszą jaglaną, pożywne II śniadanie.
Składniki na 2 duże szklanki
szklanka miąższu dyni (wcześniej upieczony i ostudzony)
2 bardzo duże łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka np. ryżowe lub owsiane
duży, dojrzały banan
ew. przyprawy typu cynamon lub wanilia
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ze sobą, przelewamy do wysokich szklanek i...delektujemy się wspaniałym smakiem, zapachem i konsystencją najlepszego "szejka" :)
Kaszę jaglaną, podobnie zresztą jak dynię, mam praktycznie non stop w lodówce, gotuję cały garnek a potem wykorzystuję do różnych potraw, wtedy o wiele szybciej robi się np. właśnie takiego szejka. Ot wyciągamy składniki z lodówki, hop do Thermomixa i gotowe.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co dyniowe! pycha!
OdpowiedzUsuń