poniedziałek, 21 stycznia 2013

Zielone kopytka

Chciałam "przemycić" odrobinę zdrowia do popularnych i uważanych za tuczące kluch, jakimi są kopytka. Tak powstały kopytka z brokułami.
Danie dla 2 osób (z dokładkami) :)

ok. 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych wcześniej i ostudzonych)
ok. 200 g ugotowanego i ostudzonego brokuła
jajko (można też nie dodawać, wtedy podsypujemy więcej mąki ziemniaczanej)
szklanka mąki pszennej  (Gdańskie Młyny z witaminami)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
sól

 Z zimnych ziemniaków i brokuła zrobić papkę (u mnie w Thermomixie), połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto, z którego da się uformować wałeczki. Obsypać mąką stolnice i najpierw formować wałeczki, po czym kroić je w romby. Wrzucać na osoloną i wrzącą wodę. Podałam z sosem pomidorowym /pomidory z puszki, cebulka prażona i przyprawy - uduszone do odparowania soku/


Ciasto wychodzi miękkie, ale spokojnie da się je uformować w wałeczek, kopytka twardnieją w wodzie, podczas gotowania. Ostatnio robiłam bez jajka i też wychodzą OK, dlatego w przepisie podaję 2 sposoby.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...