Goście...
dbające o siebie FitBabeczki, wreszcie spotkane w "realu", nie tylko w sieci...
Takie spotkania są wspaniałe, oby więcej, częściej, bardziej...
Dziękuję.
A takie małe cudaki jadłyśmy, siedząc na podwórku, wśród wiejskiej ciszy...chłopaki też jedli ;p
MUFFINKI OWSIANE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ (15 sztuk)
SKŁADNIKI:
SUCHE
1,5 szklanki płatków owsianych
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie tradycyjnie Gdańskie Młyny)
3/4 szklanki cukru brązowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki wiórek kokosowych
tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
MOKRE
jajko
szklanka kefiru
1/4 szklanki oleju
Włącz piekarnik, nagrzej go do 200 stopni.
Suche składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Czekoladę pokrój na małe kawałki, wmieszaj do suchych składników.
Jajko lekko ubij (można widelcem lub trzepaczką). Dodaj kefir i olej. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj łyżką. Napełniaj foremki (papilotki) do 3/4 objętości. Ciasto będzie bardzo gęste. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut, mniej więcej w połowie można przykryć folią aluminiową, aby wierzch muffinek nie był przypieczony.
Przepis zainspirowany tym tutaj.
Przy okazji
ZGŁASZAM DO AKCJI MUFFINKOWEJ
Jakie one prześliczne! I zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji, takie przepisy aż miło sie czyta :)
Droga qcharko:)oglądam czytam zachwycam się wyglądem i aż tutaj u siebie zapachy. Ślinianki pracują pełna parą. Za qchenne inspiracje dziękuję.
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej :)
UsuńTo my dziękujemy:))Było przepysznie:))Buziolki:)
OdpowiedzUsuńCudowne, do schrupania, zdecydowanie muszę zacząć wprowadzać inne mąki do swojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńStanowczo! Mąka pszenna pełnoziarnista nadaje się chyba do wszystkich zdrowych ciast, naleśników, pankejków itp. U mnie innej mąki nie uświadczysz :)
UsuńMam zamiar je w niedzielę upiec, wyglądają mega pysznie :) Ze względu na moją dietę mam nadzieję że skończę na zjedzeniu tylko jednego :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz sobie pozwolić na więcej, ale lepiej na śniadanie niż na kolację ;)
UsuńJeszcze jedno małe pytanie czy zamiast cukru brązowego mogę użyć cukru brzozowego? W domu mam tylko cukier brzozowy, stewie i fruktozę.
OdpowiedzUsuńOczywiście, słodzidło zawsze można zmienić, ale nie podam Ci proporcji, bo nie wiem jak słodki jest cukier brzozowy....na pewno zdrowszy niż trzcinowy ;) To już sama na pewno wiesz ile trzeba go wsypać aby były w miarę słodkie!
UsuńCzy zamiast kefiru mozna uzyc maslanki???
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kefiru mozna uzyc maslanki???
OdpowiedzUsuńOczywiście, może też być jogurt naturalny ale warunek - NIE gesty ;)
UsuńZrobiłam dziś, pyszne są. Zamiast wiórek kokosowych dalam mielone migdały, wyszły pycha!, mniammmmm
OdpowiedzUsuń