środa, 11 lipca 2012

Muffinki owsiane z gorzką czekoladą

Goście...
dbające o siebie FitBabeczki, wreszcie spotkane w "realu", nie tylko w sieci...
Takie spotkania są wspaniałe, oby więcej, częściej, bardziej...


Dziękuję.

A takie małe cudaki jadłyśmy, siedząc na podwórku, wśród wiejskiej ciszy...chłopaki też jedli ;p


MUFFINKI OWSIANE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ (15 sztuk)

SKŁADNIKI:
SUCHE
1,5 szklanki płatków owsianych
 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie tradycyjnie Gdańskie Młyny)
3/4 szklanki cukru brązowego
łyżeczka proszku do pieczenia
 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki wiórek kokosowych

tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 70%) 

MOKRE
 jajko
szklanka kefiru
1/4 szklanki oleju


Włącz piekarnik, nagrzej go do 200 stopni.
Suche składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Czekoladę pokrój na małe kawałki, wmieszaj do suchych składników.
Jajko lekko ubij (można widelcem lub trzepaczką). Dodaj kefir i olej. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj łyżką. Napełniaj foremki (papilotki) do 3/4 objętości. Ciasto będzie bardzo gęste. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut, mniej więcej w połowie można przykryć folią aluminiową, aby wierzch muffinek nie był przypieczony.


Przepis zainspirowany tym tutaj.

Przy okazji 
ZGŁASZAM DO AKCJI MUFFINKOWEJ

14 komentarzy:

  1. Jakie one prześliczne! I zdrowe :)

    Dziękuję za udział w akcji, takie przepisy aż miło sie czyta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga qcharko:)oglądam czytam zachwycam się wyglądem i aż tutaj u siebie zapachy. Ślinianki pracują pełna parą. Za qchenne inspiracje dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej :)

      Usuń
  3. To my dziękujemy:))Było przepysznie:))Buziolki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, do schrupania, zdecydowanie muszę zacząć wprowadzać inne mąki do swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stanowczo! Mąka pszenna pełnoziarnista nadaje się chyba do wszystkich zdrowych ciast, naleśników, pankejków itp. U mnie innej mąki nie uświadczysz :)

      Usuń
  5. Mam zamiar je w niedzielę upiec, wyglądają mega pysznie :) Ze względu na moją dietę mam nadzieję że skończę na zjedzeniu tylko jednego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz sobie pozwolić na więcej, ale lepiej na śniadanie niż na kolację ;)

      Usuń
  6. Jeszcze jedno małe pytanie czy zamiast cukru brązowego mogę użyć cukru brzozowego? W domu mam tylko cukier brzozowy, stewie i fruktozę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, słodzidło zawsze można zmienić, ale nie podam Ci proporcji, bo nie wiem jak słodki jest cukier brzozowy....na pewno zdrowszy niż trzcinowy ;) To już sama na pewno wiesz ile trzeba go wsypać aby były w miarę słodkie!

      Usuń
  7. Czy zamiast kefiru mozna uzyc maslanki???

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast kefiru mozna uzyc maslanki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, może też być jogurt naturalny ale warunek - NIE gesty ;)

      Usuń
  9. Zrobiłam dziś, pyszne są. Zamiast wiórek kokosowych dalam mielone migdały, wyszły pycha!, mniammmmm

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...