niedziela, 12 sierpnia 2012

Dietetyczna pizza - 250 kalorii

Jak to w niedzielę - wymyślamy, dogadzamy sobie i swoim brzuchom. Znalazłam świetny przepis na dietetyczną, zdrową pizzę z patelni! Oryginał TUTAJ.
A przy okazji to takie moje uczczenie 100 wpisów na blogu :)


Składniki na pizzę o średnicy standardowej patelni 

3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów  pszenne np. z BioFuturo
70 g jogurtu naturalnego
jajko
szczypta proszku do pieczenia i sody
sól, pieprz, bazylia (do smaku)


Obłożenie
plasterek wędliny sojowej o smaku salami (producent Polsoja)
pomidorki koktajlowe
kukurydza
kilka oliwek zielonych
odrobina żółtego sera (2 plasterki)
+ trochę ketchupu do posmarowania pizzy
Płatki i otręby mielimy blenderem (lub w Thermomixie). Dodajemy do nich sodę i proszek oraz przyprawy i mieszamy. Dodajemy jogurt i jajko, mieszamy do połączenia składników. Masę rozsmarowujemy  na rozgrzanej patelni, przykrywamy i zmniejszamy ogień, aby pizza pomału się zarumieniała. Przewracamy na drugą stronę, smarujemy lekko ketchupem, układamy wędlinę, oliwki, pomidorki, kukurydzę i żółty ser, przykrywamy i pilnujemy, aby się nie przypaliła.

SAMO "CIASTO" MA 250 KALORII, składniki dodajcie swoje ulubione!

Jeśli podobają Wam się moje przepisy proszę o oddanie głosu TUTAJ klikając "lubię to" na zdjęcia podpisane QuchniaWege. Dziękuję. 







                                                                            

31 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę taką zrobić. :) Prezentuje się pysznie, no i jest naprawdę niskokaloryczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mam takie pytanie... Mogłabym się skontaktować z Tobą mailowo? Chciałam o coś spytać, jednak nie widzę tu nigdzie na blogu maila.

      Usuń
  2. Proszę koralina1987@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę, kolejna miłośniczka pizzy z patelni... ;) a najfajniejsze w nich jest to, że mają tak mało kalorii:) // Ja kombinuję ostatnio rożne wersje pizzy z patelni, po tym jak zasmakowała mi z kaszą manną...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza "samo zdrowie", kto by pomyślał ze może miec tak mało kalorii ;0 na pewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  5. ale świetny przepis na pyszna i małokaloryczną zdrową pizze ;) muszę wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie wypróbuję, nie dość że szybciej, bez piekarnika, to jeszcze zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj sobie coś podobnego upichcę na kolację, tylko trochę bardziej kalorycznego. Niemniej - bardzo podoba mi się sam pomysł - kiedyś robiłam pizzę białkową na białkowym spodzie, tylko że w piekarniku - też rewelka :)

    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Hehe, a ta wędlinka i ser też wege? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wędlina tak, w 100% wege, ser niestety z podpuszczką (tak myślę, bo kupowany na wagę więc nie mam opakowania).

      Usuń
  9. zrobiłam :)
    Pomysł rewelacyjny - wyszło pyszne i na pewno nie raz do powtórki. Nie jestem wege ale bardzo często sięgam po Twoje przepisy (czasem dodaję mięsko :D ) z prostego powodu - są bardzo zdrowe a sama nie mam tylu pomysłów na wykorzystanie warzyw. Dzięki Ci wielkie za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, dodatki to kwestia gustu, najwazniejszy jest bodziec do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm właśnie zjadłam :D z tuńczykiem, papryką i pieczarkami. Na prawdę pyszna.
    Tylko ciężko coś mi było rozsmarować ciasto na patelni... Zamiast ładnego, okrągłego spodu wyszedł kleks :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, chyba się skuszę na zrobienie tej pizzy przy sobocie :) Smaka mi strasznego narobiłaś na coś lekkiego :D W ogóle Twoje przepisy są genialne, na pewno będę częstym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo innowacyjny przepis. Jeszcze się z takim nie spotkałam. Obalasz mit, iż pizza, która powszechnie uznawana jest za fast food'ową potrawę, może być przyrządzona w bardzo zdrowej wersji. Już wiem co przyrządzę dziś na obiad. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy koniecznie muszą to być otręby pszenne, czy mogę użyć otrębów innego pochodzenia?

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna, zdrowa, smaczna jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki jest czas wykonywania ? :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Otręby mogą b ?
    yć owsiane

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto super.ja zrobiłam z sosem słodko-kwaśny,mieszanką mrożoną chińską, plastrami łososia, oliwkami, pomidorkami, i serem mozzarela. do tego sos czosnkowy zrobiony z serka naturalnego 0% z kefirem 0% z wycisniętym czosnkiem.
    Pychaaaaaa i bardzo pożywne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyyyyszna i do tego niesamowicie syta! Zamiast jogurtu naturalnego do cista dodałam łyżkę jogurtu greckiego i nic mi się nie sypało, a w smaku przepyszne :) Dziękuję za przepyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Umrę zaraz z głodu albo zjem monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Pycha !
    Mega sycąca :) ja zamiast otrebow pszennych dałam mąkę żytnią :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie zaczęłam dietę, więc na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy jajko jako jeden ze skladników to tez jakies vege czy moze przepis jest pseudoveganski ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie wiem co rozumiesz przez "jakieś vege" - bo jeśli jest jajko, a nie ma mięsa to produkt będzie wegetariański, a jeśli nie ma ani jajek, ani nabiału, ani mięsa to wtedy jest wegański. A vege to nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniały przepis - dzięki. Dodałam szynkę sojową Polsoi, kukrydzę i ananasa - wyszło świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pizza bardzo chrupiąca, a zatem i smakowita - warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak sie ciesze, że tu trafiłam. W koncu dietetyczna pizza. polecam tez zaglądac na stronę z dietetycznymi przepisami https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...