wtorek, 23 października 2012

Słodka zupa z dyni i sucharki Sonko

Po kompletnej porażce z dyniowymi muffinami, przyszedł czas na zupę z dyni, tu chyba nie dało się zepsuć, szczególnie, że pomagał Thermomix.

Składniki:
pół małej dyni
pół litra mleka 1.5% (można użyć np. sojowego waniliowego, wtedy nie trzeba słodzić!)
czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
szczypta soli

sucharki MINI Sonko (o takie)
dowolny kwaśny dżem 

Dynię pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni, po tym czasie wyjąć miękką dynię, obkroić ze skóry, wrzucić do Thermomixa i zmiksować 7 sekund, pozycja 8.  Dodać pozostałe składniki i gotować w 100 stopniach przez 10 minut. Ugotowaną zupę podawać z sucharkami posmarowanymi dżemem, idealna na II śniadanie lub obiad. 
Kto nie ma Thermomixa po prostu dynię traktuje blenderem do uzyskania musu i gotuje z mlekiem pilnując, aby nie wykipiało (należy mieszać).


7 komentarzy:

  1. A co się stało z muffinami ? :) mi wyszły ostatnio wyjątkowe dobre :) a zupa rewelacja, sama planuję taka upichcić

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj muffiny zrobiły się zakalcowate, jakby nie dopieczone w środku, nie wiem czy za dużo musu dyniowego dałam czy jaka cholera ale jeść się tego nie dało, nie mówiąc o wyjęciu z papilotki...ale nic to nie poddam się spróbuję jeszcze raz, może przepis inny poszukam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli chodzi o zupę z dyni to polecam Ci najprostszą chyba na świecie: http://smaczniezdrowokolorowo.blogspot.com/2012/10/zupa-mleczna-z-dynia.html :-) zajadam się nią na śniadanie i kolacje, a ostatnio kiedy to mój żołądek postanowił ze mną nie współgrać nawet na obiad:) niezastąpiona,
    Twoja bardzo ciekawa i do tego ren sucharek-luubię sucharki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką mleczną zupę dyniową zajadałam w dzieciństwie, a teraz gotuję na ostro, z dodatkiem cebuli i curry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze byłam ciekawa smaku zupy dyniowej na mleku, pędzę dziś po dynię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodka dyniowa zupa to jedna z niewielu słodkich zup jakie lubię. Ja swoją robię z mlekiem migdałowym i aromatem z migdałów, obowiązkowo z sucharkami!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...