wtorek, 3 lipca 2012

Makowe placki z migdałami

Przy porządkach w szafkach quchennych wpadło mi w ręce opakowanie maku. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam świetny przepis na "pankejki" makowe z migdałami, nie miałam wyjścia - musiałam je zrobić!

Oczywiście przepis lekko zmodyfikowany, pozbyłam się masła na rzecz oleju rzepakowego no i smażyłam na patelni posmarowanej olejem (przed pierwszym nałożeniem placków - potem już nie było takiej potrzeby, więc wyszły beztłuszczowe). Wyszło 20 placków.

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Gdańskie Młyny)
słodzik (cukier, stewia, miód - co kto preferuje)
5 łyżek maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml jogurtu naturalnego (u mnie Pilos 2.5% z Lidla)
2 łyżki olej rzepakowego
2 duże jajka
1/2 szklanki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni

+ odrobina oleju do posmarowania patelni przed pierwszym nałożeniem ciasta

Wymieszać w misce wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia oraz płatki migdałów), dodać jogurt, jajka i olej - wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste. Nakładać na rozgrzaną patelnię i smażyć z dwóch stron na wolnym ogniu (częściowo przykrywać, aby urosły).

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI:

8 komentarzy:

  1. jej, jak pięknie wyglądają :) na pewno spróbuję!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie:)))Ja wczoraj robiłam placuszki z płatków owsianych ze strony Moje Wypieki.Robiłam je już któryś z kolei raz i również polecam:)Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak sobie jeszcze pomyślałam, ma książkę kucharską dotyczącą diety strukturalnej. Dieta jest zdrowa, dobrze zbilansowana. I jest tam rozdział o daniach wege. Jeśli chcesz to Ci poprzesyłam te przepisy. I znalazłam też "inną" zupę. Migdałową. Będę na pewno ją robić, bo jestem ciekawa. Jeśli chcesz przepisy to napisz

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam, normalnie przepis miesiąca. Że ja nigdy na to nie wpadłam. Troszkę zmieniłam przepis, tzn. dałam jogurt na pół z maślanką, do słodzenia użyłam fruktozy, a ze nie miałam migdałów to dałam olejek migdałowy i płatki owsiane. Placuszki nie wyszły tak ładne jak twoje, ale w smaku niebo. Dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! I właśnie chodzi o to, aby sobie pod swoje upodobania modyfikować przepisy :) Zawartość szafki też jest wyznacznikiem różnych modyfikacji - najważniejsze, że smakowało!

      Usuń
  5. 300 g mąki ? szklanka ma różne pojemności. Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam mak, ale jestem na diecie bezmlecznej - co mogę użyć zamiast jogurtu??
    No i 2 łyżeczki proszku to trochę dużo, można dodać mniej lub czymś zastąpić?

    Jestem laikiem jeżeli chodzi o gotowanie, więc przepraszam za te pytania :)

    Luu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast jogurtu można użyć deserku sojowego a proszku można dodać mniej, podejrzewam że będą mniej rosły, ale i tak wyjdą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...